Elkésett karácsony

A 21-ik század legfelkapottabb, legfényesebb ünnepe a karácsony! Már szeptemberben minden nagy bevásárlóközpont karácsonyi pompában ragyog. Díszek és fények tömege mosolyog ránk és arra vár, hogy a kosarunkba kerüljön. Árleszállítások, ajándékok reklámjaiba ütközünk minden sarkon, arra buzdítva bennünket, hogy minél több pénzt elköltsünk. És mi megtesszük… rohangálunk hónapokon keresztül, csak hogy a legtökéletesebb karácsonyt varázsoljuk elő.

Soha annyi stresszes és dühös emberrel nem találkoztam mint ezen „szent” ünnep alkalmával. Dudálnak az autók, türelmetlen mindenki, a parkolóhelyekért valóságos háború tör ki, az utolsó csokoládén is képesek az emberek összeveszni. De vajon erről szól az ünnep?! Erről kell szóljon a „szenteste” és a három karácsonyi nap?! Nem az anyagalok énekéről?! Nem az otthon melegéről?! A szeretetről ami mindenen képes felül múlni, és mindent képes egyetlen érzéssel megváltoztatni?!

Bevallom őszíntén nekem is ez az évnek a legnehezebb periódusa. Munkák hegye vár mindig, melyek „szenteste” a fa alatt kell kerüljenek. És az idő ilyenkor gyorsabban szalad mind bármikor. Akadályok hegyeivel találom szembe magam, hosszúak az éjszakák és rövidek a nappalok. De nincsen megállás… Mégis azt kell mondanom, hogy nekem ez által megadatik valami plusz ami más embernek ritkán. A mosolyok, a könnyek, a szeretet hegyek amit a munkáim átadásakor kapok. És ez egy olyan erőt ad, amit ha egyszer megtapasztal az ember, már nem bánja, hogy éjjel csak 4 órát alszik, és 3 liter kávéval tartja életebe magát…

És talán erről kellene szóljon a karácsony. Legyen értéke annak, amit ajándékozol, legyen egy nagyon fontos üzenete. Valami más. Az lehet fény, ami a melegséget jelképezi. Lehet óra, ami az idő múlását, és vele együtt kifejezve azt is, hogy mennyire fontosa az a személy számunkra, hiszen minél több időt szeretnénk még vele tölteni. Legyen karácsonyfa gömb, amely hogyha személyre szabott, ismét azt jelezzük, hogy mennyire fontos számunkra, hogy még a karácsonyfa csodáján is megjelenjen a neve. Aztán ott van a finom porcelán és a mindennapi kerámia. Mert mi lenne az az ajándék amit minden nap a kezünkbe tarthatunk és tudjuk, hogy egy számunkra fontos személytől kaptuk.

Természetesen úgyanilyen fontos lehet az egyéb ajándék is, hiszen a gyermekeimet a játékok nyűgözik le, de a takarók, pulcsik, édességek és sorolhatnám… mindennek fontos szerepe van az életben. Ám mégis fontos lenne átgondolni, hogy a karácsony az ajándékról kellene szóljon?! Miért van az, hogy nagyanyáinknak, dédapáinknak sokkal meghittebb, sokkal áldottabb karácsonyaik voltak egy alma és dió társaságában. Hol vesztettük el a karácsony szent hitét és áldását? Miről maradtunk le? Miért nem érezzük át azt amit át kellene?

Olyan ez mintha egy álomban élnénk és nincsen aki felébresszen minket… Azt hiszem itt lenne az ideje mélyebben elgondolni, hogy miről is kell szóljon a karácsony és jövőre kicsit másképp várni ezt a szent ünnepet. Adjunk esélyt a hitnek. Bár kissé közhelyesen fog hangzani amit mondok, de „hit nélkül nincsen élet”, hát keressük meg a azt!

Mikor ezeket a sorokat írom, éppen a szilveszter küszöbén állunk. Lezárunk egy évet és megnyitunk egy újat. Egy újat amely úgy gondoljuk valami jobbat fog hozni, valami szebbet, valami mást. Valamit amit eddig nem találtunk, hiába is kerestük. Úgy érezzük kapunk még egy esélyt az élettől! Én is így vagyok ezzel, új dolgokra várok, új termékekre, kihívásokra. És hogyha nagyon a dolgok mélyére nézek akkor eddig sikerült is minden évben valami újat, valami mást letegyek az asztalra. A ti asztalotokra. Szeretetbe csomagolva. A legnagyobb csoda mindközül az, amikor valaki megálmod valamit és én elkészítem. Úgyhogy én bátran kijelenthetem, hogy a „karácsonyi” és a „szilveszteri” csodának a hatalmában élek egész évben. De még én is szüntelenül keresem a hitet és néhány csodát!

Kedves Olvasóim,

Ezekkel a gondolatokkal zárnám ezt az évet. És hiszem, remélem és kívánom, hogy legyen egy áldott, békés, boldog Új Évetek! És ne felejtsétek el egész évben keresni a hitet és a csodát, mert ha megtaláltuk a hitet, akkor eljön a csoda is a mi életünkben!

Antal-Váradi Judit-Anna – Sweet Home Decoration
Email: sweethomedecoration@yahoo.com

Share this post

PinIt
scroll to top