Miért rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei ősszel és télen? Ezekre érdemes odafigyelni!


A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus gyulladásos bőrbetegség. A pikkelysömör autoimmun betegségnek is tekinthető, kialakulása ugyanis az immunrendszer rendellenes túlműködésével magyarázható, bár ennek a nagyon komplex folyamatnak egyelőre nem minden részlete tisztázott. Jellemző a vörös, különféle nagyságú és elhelyezkedésű foltok megjelenése, melyeket száraz, fehéres, pikkelyekre emlékeztető hámlás fed. Az elváltozások bárhol jelentkezhetnek, de tipikusan a könyökön, térden, fejbőrön alakulnak ki. A pikkelysömör viszkethet. A bőrelváltozások mellett jelen lehetnek köröm- és ízületi elváltozások is.

plaque-psoriasis

Milyen tényezők ronthatnak a pikkelysömörön?

A pszoriázis lefolyása kiszámíthatatlan, előfordulhatnak visszaesések (fellángolások), illetve tünetmentes időszakok. Kiújulásakor a pikkelysömör súlyosabbá, kiterjedtebbé válhat. A betegség fellángolását elősegíthetik egyes hajlamosító tényezők, mint a stressz, érzelmi megrázkódtatások, fertőző betegségek (pl. influenza, nátha, légúti fertőzések stb.), bőrsérülések, egyes gyógyszerek, időjárási tényezők stb.

A pszoriázisban szenvedőknek javallott az alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése. A pikkelysömör nem gyógyítható, de kezeléssel és megfelelő életmódbeli változtatásokkal, valamint a hajlamosító tényezők tudatos kerülésével kordában tartható.

Romolhat-e a pszoriázis télen?

Télen és ősszel a pszoriázissal küzdők könnyen szembesülhetnek a tünetek fellángolásával, romlásával. Ennek okai sokfélék, például a hideg, a szeles időjárás, a fűtés szárító hatása, a túl kevés napsütés (a napfény rendszerint természetes gyógyír a pikkelysömörre), a csökkent vízfogyasztás, a gyakoribb légúti fertőzések, influenza (fokozzák az amúgy is túlpörgött immunrendszer aktivitását, így a pikkelysömör is romlik), a gyakoribb alkoholfogyasztás és dohányzás (különösen a téli ünnepi időszakban), a vastag, durva ruházat (irritálhatja a bőrt, a verejték pangását okozhatja), a fokozódó stressz (például az ünnepi készülődés miatt, de a kevés fény miatti őszi-téli hangulatromlás is ludas lehet ebben).

psoriasisplaque

Mire érdemes figyelni ősszel és télen a pikkelysömör ápolását és a kezelést illetően?

Pikkelysömörrel küzdőknek az őszi-téli időszakban érdemes beépíteni a napi rutinba a következő életmódbeli változtatásokat:

 • Rövid zuhanyok, fürdők, meleg, de nem forró vízzel. A hosszas zuhanyzás és fürdés, és a túl meleg víz bőrszárító hatású, ezért ronthat a pikkelysömörös bőr állapotán.
 • Zsíros testápoló krémek, olajok használata minden zuhanyzás, fürdés után. Ne adjon esélyt a száraz bőrnek!
 • Megfelelő folyadékbevitel télen is! Télen ugyanis bárki hajlamos lehet túl kevés vizet inni, ami pszoriázisban hozzájárulhat a bőrszárazság fokozódásához, és így a betegség fellángolásához.
 • Párologtatás a fűtött helyiségekben, ezzel csökkenthető a levegő szárazsága.
 • Legyen óvatos az alkoholfogyasztással, dohányzással és a nagy lakomákkal, különösen az ünnepek alatt! Ezeknek köszönhetően könnyen szembesülhet a tünetek rosszabbodásával.
 • Tudatosan tegyen az influenza, nátha és más légúti fertőzések megelőzéséért, például a zsúfoltság kerülésével, gyakori kézmosással, gyakori pihenéssel, megfelelő vitaminbevitellel. A fertőzések miatt felpörgő immunrendszer a pikkelysömör fellángolását is okozza.
 • A stressz csökkentése pihenéssel, elegendő alvással, rendszeres testmozgással, edzéssel, relaxációval, jógával, meditálással.
 • D-vitamin és Omega-3 zsírsavak szedése.
 • Viseljen puha ruházatot, kerülje a túlöltözést, túl sok réteg ruha felvételét. Ne viseljen közvetlenül a bőrével érintkező durva szövetből készült ruhákat, például gyapjút.

rash-356432_640

A pszoriázis és a társadalom

A pikkelysömör nagyon gyakran rontja a betegek életminőségét. A társadalom pikkelysömörben szenvedőkkel szemben tanúsított visszautasító és kirekesztő magatartása igen komoly lelki gondokat okoz a betegeknek. A megbélyegzettség érzése folytonos érzelmi stresszt jelent számukra, és mint ilyen, megnehezíti a betegséggel való küzdelmüket is, elősegítve annak fellángolását.

Ne feledjük: a pikkelysömör nem ragályos, nem fertőző másokra nézve!

dr. Gáspár Réka
Bőrgyógyász szakorvos – dr. Gáspár Réka Bőrgyógyászati Magánrendelő
Időpontkérés: 0743 691 359
www.facebook.com/dermagaspar

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


One thought on “Miért rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei ősszel és télen? Ezekre érdemes odafigyelni!

 1. Aurika Bilibok

  Ha meg gyogyultis valaki de csak egy idore majd kiujul de azt seretnem tudni kedves Dr no hogy egy gyerek tugya orokolni a szulotol? Kerem valoszojon! Koszonom!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.