Az egészség és egészségtudat, mint erőforrás a mindennapjainkhoz


Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti, nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Mivel az egészség, nem hiába EGÉSZség, ahhoz, hogy kicsit részletesebb képet alkossunk önmagunk számára róla, azt, az EGÉSZ szempontjából kell megvizsgálnunk.

joga

Az egészség a testi, lelki, szociális és spirituális egészség-összetevők dinamikus egyensúlyát jelenti, a személy egy strukturális és funkcionális egyensúlyát, ami belül és kívül egyaránt tükröződik.

Az egyensúlyvesztés és egy tulajdonképpeni betegség megjelenéséig hosszú út vezet, mert szervezetünk mindig az egész felé, az egységet, egyensúlyt igyekszik fenntartani. Szervezetünk, EGYSÉGünk, nagyon intelligens módon működik, méltó tisztelettel tartozunk neki.

Az ember ritkán gondolkodik el azon, hogy mit is jelent számára egészségesnek lenni, főleg akkor jut eszébe a saját vagy szerettei egészsége, amikor a betegség és annak következményei felütik az orrukat (ezek lehetnek lelki következmények, mint a szorongás, depresszió, kifelé vagy a beteg önmaga ellen irányuló agressziója, túlzott betegségtudat, szociális következmények, mint a családon belüli szerepváltás, munkahely elvesztése, rokkantság).

Mindenhol úton-útfélén, megszokták kérdezni, hogy mi a legfontosabb az ember életében? Persze, ilyenkor az emberek többsége azt válaszolja, hogy az egészség. Hányszor hallottuk, hogy „nem baj, csak egészség legyen”?

Nagyon fontos, hogy önmagunknak meg tudjuk fogalmazni, hogy mit is jelent számunkra egészségesnek lenni? Mit jelent nekünk, személy szerint az egyensúly? Mit jelent önmagamnak az EGÉSZ? Mi fér bele, mit takar ez a számomra? Minél részletesebben kialakul bennünk egy kép erről, annál teljesebben leszünk képesek felelősséget vállalni érte és tudatosabban, örömtelibben megélni azt, jó döntéseket hozni irányába, és élni az egészségünk adta lehetőségekkel.

Egy másik lényeges oldala annak, hogy az ember tudatosította önmaga számára a saját egészségének és egyensúlyának fogalmát, az az, hogy így képes lesz felismerni és tiszteletben tartani egy másik emberben az egészség dimenzióit.

Ez az intelligens szervezetünk, az EGYségünk úgy működik, hogy amikor szó szerint megfogalmazzuk, kimondjuk (nevén nevezzük, legjobb esetben leírjuk), tudomásul vesszük egyes funkcióit, képességeit vagy csupán létezését, akkor nem teszünk egyebet, mint belső erőforrásunknak nevezzük ki, megadjuk a neki járt helyet lelkünkben, testünkben, szellemünkben és életünkben (igen, belső erőforrásaink nagy részét, mi nevezzük ki önmagunk számára…). És ha már rendelkezünk azzal a képességgel, hogy saját magunk képesek vagyunk belső erőforrásokat teremteni önmagunk számára, melyek teljesebbé teszik életünket, miért is hagynánk ki ezek közül pont az egészségünket? Az egészségünk életünk azon részei közé tartozik, amelynek megőrzésében aktívan kivehetjük a részünket.

Mennyire érzi önmagát egészségesnek? Hogyan éli meg a saját egészségét? Mire használja, miben segíti, mit szeretne elérni, megvalósítani vele? Miért jó önnek, hogy egészséges? Mit tesz meg érte?

Jelenlegi írásomban szándékosan kerültem a részletes tudományos meghatározásokat, megjelöléseket, megfogalmazásokat, most sokkal fontosabbnak tartottam azt a felhívást közvetíteni a kedves olvasó felé, hogy merje megélni saját egészségét, ismerje meg annak erősségeit, gyengeségeit, merje megtapasztalni saját EGÉSZségét és EGYségét, ismerje meg, hogyan működik az ő saját intelligens egyensúly-fenntartó rendszere – mert ez mindenkinél személyre szól.

Az egészség arról is szól, hogy alkotunk, néha reálisabban látjuk magunkat, néha túllépünk önmagunkon, képességeinket fejlesszük, döntéseket hozunk, képesek vagyunk a megértésre, örömre, bánatra, interperszonális kapcsolatainkban képesek vagyunk megélni a szeretetet és barátságot, helyt állunk élet-szerepeinkben, hiteles és eredeti életet élünk… De hadd ne adjak több meghatározást 🙂

Kívánom, hogy az Ön EGÉSZSÉG és EGYSÉG erőforrását gyarapítsa és tudatosan használja mindennapjaiban!

dr. Birtalan Katalin
Elmegyógyász szakorvos