Az éjjel sokat aludtam, mégis fáradt vagyok? Miért?

Valószínűleg az ember akkor lép ki véglegesen az álmodozó fiatalkorból, és válik igazán felnőtté, amikor rájön, hogy mindig fáradt. Még akkor is, amikor eleget alszik.

alvas-faradtsag

Ennek oka természetesen lehet a megnövekedett felelősség, a munka, a család, de más tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy akár nyolcórás alvás után is fáradtnak érezzük magunkat.

A modern kor egyik rákfenéje a kevés testmozgás. A rengeteg ezzel járó egészségügyi kockázat mellett a tunya életmód az alvás minőségére is hatással van. Ha napközben rendesen kifárasztjuk magunkat, mondjuk úgy, ahogy a régi korok földművesei vagy erdőt járó vadászai tették, álmunk sokkal mélyebb és pihentetőbb lesz.

A stressz a másik főbűnös, ami a frissítő alvás útjában áll. A mindennapos hajtás és idegeskedés megbosszulja magát az éjszaka folyamán, nyugtalan alvást okoz amellett, hogy a fizikai erőnket és mentális egészségünket is szipolyozza.

Az sem mindegy természetesen, hogy mit eszünk. A nehéz, cukorban, szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása ellehetetleníti a pihentető alvást, és más betegségek forrása is lehet. Ugyanez igaz a folyadékbevitelre, amit az emberek szeretnek valamiért minimálisan tartani. Pedig testünknek szüksége van a vízre, hiszen szerveink nélküle nem működnek megfelelően, a sejtosztódás nehezedik akárcsak az emésztés és már búcsút is inthetünk az éjszakai pihenésnek.

Az életmódunk mellett természetesen a rossz alvás mögött állhat valamilyen egészségügyi probléma, ami ebben a formában jelzi a gondot. A vitaminhiány vagy a testünkben lévő vegyületek kiegyensúlyozatlansága ugyanúgy ok lehet, akárcsak a krónikus inszomnia vagy a mélyen megbúvó depresszió.

Bencze Réka
Táplálkozási és Életmód tanácsadó – ingyenes személyes konzultáció, ha szeretnél már végre változtatni életeden!
Időpontkérés: 0753390684
E-mail cím: bencze.reka@yahoo.com

Share this post

PinIt
scroll to top