Veszélyes a Xanax vagy a Rivotril?


Az elmúlt hetekben felfigyeltem egy interneten keringő cikkre, amely majdnem horror stílusban rémisztgette az olvasókat azokról a bizonyos „benzodiazepinekről”. Ezért fontosnak tartottam egy pár említést tenni ez ügyben.
A benzodiazepinek pszichoaktív vegyületek, nyugtató, altató, izomlazító, szorongásoldó és epilepsziás görcs elleni hatásaik miatt használják szorongás, álmatlanság, nyugtalanság, rángógörcsök, alkoholmegvonásos tünetek esetében, műtéti vagy fogászati beavatkozások előtt is.

gyogyszer

Hazánkban a legismertebb és leginkább használt benzodiazepinek az alprazolám (Xanax), diazepám, nitrazepám, klonazepám (Rivotril).

Egy tanulmány kimutatta, hogy a benzodiazepinek használata a kor előrehaladtával egyre gyakoribb.
A benzodiazepinek általában biztonságos és hatékony gyógyszerek rövid távú alkalmazás során, bár kognitív károsodások vagy paradox hatások, mint például a fokozott agresszió vagy gátlástalan viselkedés időnként előfordulnak.

Használatuk hosszabb távon nem javasolt, mivel kiválthatnak toleranciát, függőséget, a szerek elhagyásakor pedig súlyos megvonási tünetek jelentkeznek, ilyen jellegű addikció esetén szükséges a korházi beutalás. A benzodiazepinekkel kapcsolatban, sajnos, egyre gyakrabban előfordul súlyos gyógyszer-visszaélés.

A 65-80 évesek 9%-a használ ilyen jellegű gyógyszert, míg a 18-35 évesek csupán 3%-a. A 65 év fölöttieknél gyakori az a tény, hogy ezeket a szereket hosszú távra írja fel nekik az orvos, a legtöbb esetben viszont ez az orvos nem pszichiáter (hanem leggyakrabban a családorvos). Ennek az oka nem más, mint a szakemberek közti kommunikációhiány.
Az idős emberek leginkább veszélyeztetettek a benzodiazepinek káros hatásai iránt, és mégis, ennek a rizikócsoportnak írják fel a leggyakrabban őket.

A benzodiazepineket súlyos függőséget okozó szereknek kell tekinteni, és ennek fényében szigorítani felírásuknak körülményeit.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy veszélyesek-e a benzodiazepinek, azt kell mondjam, hogy hosszútávon rendszeresen használva őket: igen, veszélyesek. Kellő körültekintéssel, szigorú javallatokat figyelembe véve és csak szakorvos előírása szerint szabad őket használni!

dr. Birtalan Katalin
Elmegyógyász szakorvos
Szupervízió alatti pszichoterapeuta
Elérhetőség: birtalankatalin@yahoo.com

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


2 thoughts on “Veszélyes a Xanax vagy a Rivotril?

 1. Héderné Éva

  Több éve szedem a rivotrilt, orvos írja fel, nem érzek semmi hátrányát, de ha napokig nem szedem nagyon rosszul vagyok ,mint aki nem normélis. Kérem szives válaszukat mit tegyek?

  Válasz
  • marosvásárhely

   Kedves Éva, valószínűleg mert elvonási tünetei vannak a hosszas gyógyszerszedéstől. Mivel a Marosvásárhelyi Infónak nincs orvosi végzettsége, ezért kérem keresse fel orvosát, vagy azt, aki Önnek felírta a gyógyszert. Ilyen tanácsban nem tudunk segíteni.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.