Újjászületett hímes tojások

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek a legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a Világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. A tojás- a belőle kikelő madárral-, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi a hívő embernek.

husveti-tojas3

A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket is ezen tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki. A festett, díszitett tojások elsősorban a locsolkodó legények megajándékozására hivatottak. Akik cserébe a lányra termékenységet jelképező illatos vizet locsoltak. Napjainkan is élő hagyomány a locsolás, ezzel együtt a tojásfestés, díszités. S bár elterjedt a modern tojásfestés a hagyományos festés, írás sincs elfelejtve.

Mostanra ezerféle lehetőség van a tojások díszitéséhez. Könyvekből, internetről vehet ihletet magának bárki, de a saját ötletünk is nagyon eredeti alkotást eredményezhet. És bár a kereskedelemnek köszönhetően elterjedtek a műanyag díszitési formák is, mégis úgy gondolom, hogy muszáj fenntartsuk a hagyományainkat, miszerint az általunk festett tojásokkal kínáljuk meg a legényeket.

husveti-tojas8 husveti-tojas7

Jómagam a tojásdíszités kicsit egyedi formájának fogtam neki. Úgy gondolom, hogy a hagyományos festés mellett érdemes olyan tojásokat is készíteni, ami akár több évig is csodás dísze lehetne lakásunknak.

Több kategóriába sorolhatnám az általam készített tojásokat. Készültek már barkaágra akasztható tojások, kifújt, díszitett tojások, fatojások, csipkézett strucc tojás és nem utolsó sorban csipkézett tyúktojás.

husveti-tojas1

husveti-tojas2

A barkaágra akasztható tojások lényeges szempontja az alapos kifújás, színezés, díszités. Hagyományos népi elemekkel díszitett, vagy bármilyen egyedi kérésre készült díszitéssel. A fantáziánkat bátran elengedhetjük, hiszen a tojásoknál is, mint bármi másnál, határ a csillagos ég, hogy éppen mivel és hogyan díszítjük azokat.Tulipános, virágos, magyar népmesés, babos mind mind kedvelt mótívumok. Egyszerű, mégis csodás a hagyományos kékfestő mintával díszitett tojás is. A fent említett motívumokkal a kifújt vagy a fatojások is csodaszépek lesznek, és a kosárban elhelyezett festett tojásoknak igazi ékei, díszei lehetnek.

husveti-tojas4 husveti-tojas5

husveti-tojas6

Nem mindennapi díszités közé tartozik a strucc és a tyúktojás csipkézése (más szóval faragása). Idén vettem a bátorságot és nekifogtam. Első lépésben a mintát kell kigondolni, elképzelni majd kirajzolni. Majd óvatosan, sok sok türelemmel felvértezve indulhatott a munka. A strucctojás kemény héjának kifaragásához, sok időre és türelemre van szükség, hiszen kemény, és több fázison kell keresztül mennie míg a végleges formát eléri .Kicsit megpróbáltam hagyományos maradni, így a faragott és festett minta a négyes felosztást követi. Mikor a faragással végeztem, apró mintákkal díszitettem az üresen maradt részeket.

husveti-tojas7

A tyúktojás csipkézése úgyancsak nem a mindennapi díszitések közé tartozik. Vékony héja miatt alapos türelemet igényel … szó szerint úgy kell bánni vele mint a „hímes” tojással. Virágokkal, levelekkel és pontozással díszithejük. A végeremény magáért beszél.

Mindezeket leírva úgy gondolom érdemes, hogy ne csak hagyományos módon díszitsük a húsvéti tojásainkat. Hiszem, mint ahogy tavasszal újra életre kel a természet, úgy kell mi is a komor tél után újra éledjünk. Az alkotás által. A lelkesedés által. A lélek ébredése által.

Kívánok mindenkinek Istentől megáldott, békés, boldog Húsvéti ünnepeket.

Antal-Váradi Judit-Anna – Sweet Home Decoration
Email: sweethomedecoration@yahoo.com

Share this post

PinIt
scroll to top