Hétvégén családállítást tartanak Marosvásárhelyen – Balogh Zoltánnal beszélgettünk

Erdélyben is egyre többet hallani a családállításról, amelyre most minden érdeklődő betekinthet, hiszen hétvégén Balogh Zoltán vezetésével Marosvásárhelyre is “ellátogat” a módszer.

Balogh Zoltan5

1. Magyarországon már évek óta hallani lehet a családállításról, elterjedt módszer, de mi a helyzet Erdélyben?

Én egy kolleganőmmel 8 éve kezdtük el szervezni a családállítást, szakembereket hívtunk Magyarországról. Jelenleg többen Erdélyben is elvégeztük ezt a képzést, ami feljogosít arra, hogy családállítást tartsunk, tudtommal Vásárhelyen is van szakember, aki időnként tart családállítást, Kolozsváron ketten vagyunk egy kolleganőmmel. Román vonalon létezik egy egyesület is már, aminek van 7-8 tagja, akik teljesen más úton hozták be Romániába a családállítást. Én Magyarországon végeztem el a képzést egy osztrák képzőnél, aki még tiszta forrást képvisel, mivel a módszer megalkotójától, Bert Hellingertől is tanult.

2. Mire jó a családállítás?

Ez egy nagyon tág kérdés, mondhatnám azt is, hogy mindenre. Alapvetően, hogyha végiggondoljuk a családállítás működését, akkor azt mondhatom, hogy bármilyen olyan probléma megoldására jó, ami kicsit mélyebbről fakad, azaz családunk felmenőitől, őseinktől. Azért nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert soha nem tudjuk előre, hogy egy probléma honnan ered és mi a forrása.

Akkor lesz ez igazán érthető, ha erre példát mondok: Ha van egy olyan családtag, például nagytata, aki valamilyen bűnt követett el, ami miatt folyamatos bűntudata volt, és ezt nem is tudta feloldani magában, amíg élt, akkor ez a probléma több mint valószínű, hogy egy következő generációban újra megismétlődik. Megtörténhet, hogy egy leszármazottja át fogja venni és úgy éli meg mintha az ő saját problémája lenne és meg akarja oldani a nagytatája helyett. Ilyenkor egy olyan problémát hordoz, ami nem hozzá tartozik, egész életében úgy él, hogy neki bűntudata van s neki ezzel kezdenie kell valamit. A családállítás nagyon alkalmas az ilyen problémák megoldására, amiket nem tudunk megmagyarázni, hogy honnan jön, nem tudjuk az okát, de ott van bennünk lelki szinten és befolyásolja, megmérgezi az életünket.

Amikor ilyen problémáink vannak, aminek nem látjuk az okát, olyankor a családállítás egy ideális módszer az ok felkutatására és a probléma megoldására. A teljesség igénye nélkül néhány példa: félelem, szorongás, állandó bűntudat, párkapcsolati vagy egyéb kapcsolati gondok, depresszió, pánikroham, álmatlanság, ismétlődő negatív hatások, krónikus (vagy egyéb) betegségek, negatív sorsok ismétlődése a családban, stb. A sor végtelen lehetne. Ha tág formában akarom értelmezni, akkor a családállítás akár bármire jó lehet.

Balogh Zoltan

3. Hogyan zajlik egy ilyen családállítás?

A családállítás előtt én mindig szoktam tartani egy másfél órás elméleti bemutató részt, ahol felvázolom az egész módszer eredetét, honnan származik, milyen elméleti háttere van, mi működteti, hogyan működik, stb. Ezt követően a pszichodráma módszeréből kölcsönzött játékos bemelegítő gyakorlatok segítségével rámelegítem a résztvevőket saját belső világukra és érzelmeikre, illetve hozzásegítem őket, hogy megismerjék a csoport többi tagját és kialakuljon a szükséges bizalmi légkör.

Ezután fogunk hozzá magához a tulajdonképpeni családállításhoz.

Körbe ülünk. A témahordozó, azaz az a személy, akinek a problémájával foglalkozunk, mindig a csoportvezető mellé ül, és pár percben elmondja, hogy mi az, amit meg szeretne oldani, min akar változtatni, mit a célja. Ezután még néhány kérdést fel szoktam tenni, hogy kicsit mögé lássak a problémának, majd közösen eldöntjük, hogy ehhez a témához kiket érdemes beállítani. Miután ezt közösen megbeszéltük, akkor a csoportban lévő személyek közül maga a témahordozó személy fogja beválasztani azokat a személyeket, akik képviselni fogják a családtagokat.

Például ha azt mondjuk, hogy szükséges az apa, az édesanya és mondjuk a testvér, akkor a témahordozó arra kéri az egyik csoporttagot, hogy képviselje édesapámat, egy másik csoporttagot, hogy képviselje édesanyámat, egy harmadik személynek pedig a testvért. Negyedik képviselőnek saját maga helyett is választ egy csoporttagot, a legtöbb esetben jó ha így történik, mivel így a témahordozót nem csapja be saját szubjektív élményvilága.

Csaladallitas Kolozsvar2

Ezután meg szoktam kérni a témahordozót, hogy menjen oda azoknak a háta mögé, akiket kiválasztott képviselőknek, tegye a vállukra a két kezét, érzésből vezesse be a csoport által határolt térbe, megkeresve a megfelelő helyet számára. Miután mindenkit bevezet a térbe, visszaül a helyére és megfigyeli kívülről, hogy mi történik. Ilyenkor szokott történni egyfajta „csoda”, azok a személyek, akik be vannak állítva, egész egyszerűen elkezdenek olyan dolgokat érezni, amik nem hozzájuk tartoztak. Ez megnyilvánulhat érzés, gondolat formájában. Lehet egy érzékelés fizikai szinten, akár egy fájdalom. Előrefordulhat az is, hogy hangokat hall, vagy megjelennek bizonyos képek a szeme előtt. Mindezek a képviselt családtag sajátosságai. Utána ezekkel az érzésekkel kapcsolatosan lehet feltérképezni és megtalálni a probléma forrását, majd megindítani a valódi beavatkozást. A legtöbb esetben az egyik legerőteljesebb ható tényező az úgynevezett „oldó mondatok” használata. Az oldó mondatok voltaképpen olyan rövid és lényegre törő mondatok, melyek oda hatnak, ahol a legszükségesebb.

Ezeknek az oldó mondatoknak köszönhetően bizonyos átvett terheket, problémákat, sorsokat teljesen vissza lehet adni oda, ahova tartozik. Amikor elindul a dinamika, megtaláljuk a probléma okát, és elindítjuk az oldási folyamatot, a legtöbb esetben beállítjuk magát a problémahordozót a saját helyére, hogy a legfontosabb dolgokat ő mondja ki és élje át a szükséges érzelmeket.

4. Ha történik egy ilyen felismerés, hogy tudja a kliens magában elrendezni? Van-e után követés?

Sokszor van az, hogy olyan dolgokra, múltbéli történésekre lesz rálátásunk, amiről egyáltalán nem tudtunk semmit, legfeljebb sejtettünk valamit érzés szintjén. Ilyenkor ez egy visszaigazolás, hogy valóban van objektív magyarázata a bennünk lévő érzésnek. Amennyiben nem is sejtette, akkor egy új dologra nyer rálátást, és a családállítás után legtöbb esetben úgy érzi, hogy egy óriási terhet tett le a válláról, a legtöbben megkönnyebbült állapotban mennek el. Ez nem azt jelenti, hogy ez így is marad. A helyzet az, hogy ami ott történik a csoportban, az igazából lélek szinten történő beavatkozás, vagy azonnal olyan szinten megéli az adott személy a saját érzéseit, hogy ott helyben le is teszi a terhét és megtörténik a változás, vagy a változás a valódi életében fizikális szinten csak a következő időszakban fog megtörténni.

Ezt megint egy példán keresztül tudom illusztrálni. Ha az illető úgy érzi, hogy annyira szereti az édesapját, aki éppen rákos beteg, hogy inkább meghalna érte, helyette, hogy az édesapja tovább éljen, akkor ez az érzés eleve abba az irányba viszi, hogy meg fog betegedni és idő előtt itt fogja hagyni ezt a földi létet. A családállítás során ráláthat arra, hogy erre neki gyermekként igazából nincsen joga, ő ezt nem teheti meg, nem veheti el ezt a sorsot az édesapjától, hanem épp azzal teszi neki is a legjobbat, hogy meghagyja neki a saját sorsát, és ezzel a méltóságát is. Amikor ezt felismeri, és ki tudja mondani, hogy a „sorsodat meghagyom neked”, akkor történik meg benne a változás. Ilyenkor a helyére kerül minden és azt érzi, hogy igenis élni akar. Ilyenkor a legtöbbször arra van példa, hogy a valóságban a következő 2-3 hétben, de lehet, hogy 2-3 hónapban, először úgy érzi, hogy meg akar halni, mint ahogy az állítás elején is meg akart halni az édesapja helyett, majd utána hirtelen változásként, egyszer csak azt éli meg, hogy nagyon akar élni és az élet iránti hatalmas vágyát legszívesebben világgá is kürtölné. Ilyenkor késleltetve történik meg a változás a fizikai valóságunkban.

Csaladallitas Kolozsvar4

5. Kik jelentkezhetnek egy ilyen családállításra?

Leginkább azok, akik úgy érzik, hogy szeretnék megoldani saját problémájukat. Állításnál többnyire csak olyan problémát fogadunk el, ami mögött valóban ott van egy erős motiváció, ha valóban van egy valós probléma, amit meg akar oldani. A kíváncsiság az nem jó motiváció, azzal nem tudok mit kezdeni.

Viszont lehet jelentkezni állító helyre és lehet jelentkezni résztvevőnek is. Aki csak kíváncsiskodni akar, szeretné látni, hogyan működik ez a módszer, jöjjön el a bemutató előadásra vagy esetleg résztvevőnek, hogy megkapja a számára szükséges visszaigazolásokat. Nálam mindig többen vannak résztvevők, mint ahányan állítanak. Ahhoz hogy szembenézzünk saját problémánkkal, és merjünk állítani rá, bátorságra van szükség. Lehet, hogy elsőre még bátortalan, hogy ő is használja ezt a módszert a problémája megoldásában, s ezért először csak azért jön el, hogy megismerkedjen ezzel a módszerrel, kóstolja meg, hogy valóban működik-e és erőt gyűjtsön.

6. Mikor kerül sor a marosvásárhelyi családállításra és mennyibe kerül?

Marosvásárhelyen június 6-7-én zajlik a családállítás. 6-án, szombaton 11 órától lesz a hozzávetőlegesen másfél órás bemutató, ahova bárki eljöhet, és utána, akik maradnak, azokkal dolgozunk tovább estig, majd másnap egész nap, ha van rá igény. Természetesen mindez a szükséges szünetek beiktatásával együtt zajlik.

Az állító helyek 150 lejbe kerülnek, míg a résztvevőknek 80 lej.

7. Mit üzen azoknak, akik érdeklődnek a módszer iránt?

Várom nagy szeretettel azokat, akik érdeklődnek a módszer iránt, mert a tapasztalat azt mutatja és ezt én magam is megéltem, hogy addig, ameddig csak beszélünk róla, vagy mások élményeit hallgatjuk meg, addig nem tudjuk elképzelni, hogy ez hogyan működik. De ha megtapasztaljuk, akár résztvevőként is bővebb képet kaphatunk erről a módszerről. Nagy örömmel fogadok bárkit erre a közös kalandra, aki úgy gondolja, hogy eljött az ideje annak, hogy többet foglalkozzon saját magával, saját belső világával és belekóstoljon ebbe a csodálatos módszerbe.

Share this post

PinIt
scroll to top