„A lélekmunka a mi munkánk egymásért” – interjú a Lélekmunka című könyv szerzőjével, Dr. Birtalan Katalin elmegyógyász szakorvossal

A napokban új önsegítő, önismereti és személyiségfejlesztő könyv jelent meg Lélekmunka – Felejts el mindent, emlékezz Mindenre címmel egy marosvásárhelyi orvos tollából. Erről kérdeztük a szerzőt, dr. Birtalan Katalin elmegyógyász szakorvost.

Nem sok erdélyi szakember ír önismereti, személyiségfejlesztő könyvet. Miből született az ötlet?

Munkám során és magánéletemben is nagyon sok emberrel találkoztam, akik lelki gondokkal, életvezetési és párkapcsolati nehézségekkel kellett szembenézzenek. Ugyanakkor nem tudják, hogyan járulhatnak hozzá lelki egészségük megőrzéséhez, és nem is igazán ismerik azokat a lehetőségeket, amelyek Marosvásárhelyen vagy itt Erdélyben adottak ahhoz, hogy lelkükkel tudatosabban foglalkozzanak. Rengeteg önsegítő könyv íródott, de szerettem volna egy olyat, amelyik egyszerű, konkrét, elsősorban erdélyiek nyelvén szól, és pótolja azokat a hiányosságokat, amelyekkel akkor szembesülünk, amikor lelki segítségért fordulunk. Mellesleg szeretek írni és így több embert is megszólíthatok, többek közt olyanokat is, akik például szégyellnek segítséget kérni, lelkivilágukról beszélni, vagy nincs lehetőségük más segítséget igénybe venni.

Mit jelent a Lélekmunka és a Felejts el mindent, emlékezz Mindenre?

Az a tapasztalatom, hogy napjainkban, a rohanó világban háttérbe szorultak a lelki értékeink, a generációk nem tudják érvényesíteni szerepüket, értékeink megváltoznak, kevesebb minőségi időt töltünk azokkal a dolgokkal, amelyek lelkünk javára válnának és hozzájárulnak lelki egészségünk megőrzéséhez. Ha sikerülne emlékeznünk arra, hogy lelkünk és lelkivilágunk is ugyanúgy része mindennapjainknak, biztos vagyok benne, hogy jelentős minőségi változást tudnánk életünkbe csempészni. Ebben látok potenciált ahhoz, hogy valami konkrétat is tehessünk, és könnyebben kiaknázhassuk azokat a lehetőségeket, amiket az élettől kapunk. A lélekmunka egy tudatos, aktív hozzáállás, egy magatartás lelkünk, lelkivilágunk, lelki dolgaink iránt.

Kinek szól a könyv?

Ez nem egy szakkönyv, viszont igyekszik azokat a hiányosságokat pótolni, amelyekkel akkor találkozunk, amikor segítségért fordulunk valakihez. Szeretném kihangsúlyozni, hogy akik lélekmunkával foglalkoznak, nem „lélekmunkások”, hanem olyan emberek, akik tudatosan, aktívan „dolgoznak”, foglalkoznak, és főleg odafigyelnek a lelkükre és lelküket is belekalkulálják abba az egyenletbe, amely szerint az életüket élik. Bárkiről lehet szó. Éppen ezért a könyv mindenkinek íródott.

Mi az ami újat hoz a könyv?

Igyekeztem egyszerű nyelvezettel írni, mindenkinek a nyelvén. Kis történetekre, mindenkit foglalkoztató gondolatokra, kérdésekre, gyakorlatokra építettem a könyvet, amelyekben mindenki találhat kedvérevalót. Sok újdonság van a könyvvel kapcsolatban, az egyik legfontosabb, hogy ez egy aktív könyv, ami azt jelenti, hogy az olvasónak lehetősége van a gyakorlatok által aktívan csatlakozni a könyvben olvasottakhoz. Ezzel is hangsúlyt kap az, hogy a lélekmunka egy aktív hozzájárulás, egy folyamat, amelyhez mindenki hozzáteszi a saját részét. A másik nagyon fontos újdonság, hogy egyéni értékeken keresztül erősíti meg a közösségi hovatartozást és közösségi szerepvállalást. Ezért példát mutatva az első kiadásban megjelent könyv megvásárlásával az olvasó 1 euróval támogatja a Reménység Egyesület a leukémiás és daganatos gyermekekért munkáját. A további kiadásokkal is olyan erdélyi egyesületek munkáját szeretnénk támogatni, amelyekről nem igazán hallottak az emberek, de fontos dolgot tesznek másokért. A könyv magánkiadásban jelent meg és ragaszkodtam ahhoz, hogy kizárólag olyan emberek foglalkozzanak a kivitelezésében, akik erdélyiek, szeretik a munkájukat és hisznek abban, amit csinálnak. Munkájával a szovegkovacs.blog.hu és a eventfilms.ro is aktívan hozzájárult a Lélekmunkához. Ezzel is szerettem volna bebizonyítani azt, hogy elég 2-3 jó ember, aki szívvel-lélekkel dolgozik, szépet alkot, ahhoz hogy ne csak egyéni, hanem közösségi szinten is jobb legyen a lelkünknek. A könyv kívül-belül tükrözi az aktív voltát és azt az elvet, amely szerint működik: a lélekmunka a mi munkánk egymásért.

Hol lehet elérni a könyvet?

Februárban készülök egy egészségmegőrző előadás-sorozattal Erdély több városában könyvbemutatóval egybekötve, mindegyik városban figyelembe véve a közösség igényeit és szükségleteit, kiemelve azokat a jellegzetességeket, amelyeket az illető városban lelki egészségünk érdekében tehetünk. Az előadás keretében lesz alkalom a könyv megvásárlására. Mivel szerettem volna, hogy minél több érdeklődőhöz eljusson, a könyv már interneten is megrendelhető a www.love2translate.com oldalon, de hamarosan a könyvesboltokban is el lehet érni.

Köszönjük szépen és várjuk az előadást, könyvbemutatót!

Én is köszönöm, a könyv közösségi oldalán hamarosan az előadásról is több információ lesz olvasható.

Mit üzen a Marosvásárhelyi Infó olvasóinak?

Azt, hogy ne féljenek a lelküktől és főleg ne feledkezzenek meg róla. Lelkünk dolgai is éppúgy hozzátartoznak életünkhöz, mint bármi más. A személyes lélekmunkánk javunkra válik. Mindannyiunk javára. Erre érdemes emlékezni.

Share this post

PinIt
scroll to top