Meddig hagyjuk? Kiáltás a vásárhelyi fákért


fametszes4

Az utóbbi napok szomorú időjárása sokunkat a négy fal közé kényszerített. Csak akkor mozdultunk ki, ha tényleg muszáj volt. Ma délelőtt, ha nem is verőfényes, de kellemes idő volt egy pár órára. Kerékpárral és gyalogosan is járkáltam ide-oda, ügyet intézni, vagy csak sétálni. A fű között már lilán virít az ibolya, jó érzés látni, hogy mégiscsak érkezik a tavasz. Talán jobb is lett volna, ha fejemet lehajtva csak a füvet és ibolyát figyelem…

De az ember, ugyebár, nem járhat állandóan lehajtott fejjel, olyankor meg főleg nem, ha a kikelet jeleire kíváncsi. Sajnálatos módon, a zöldellő fű, a kéklő ibolya és egy kicsi aranyeső kivételével nem sok öröm akad a városban. A fák. EMBEREK! A FÁK! Mit tesznek vele a barbárok? Már régen harcolunk páran a vásárhelyi fák megmaradásáért, sajnos hasztalan. Na de meddig lehet az, hogy mi, adófizető, tisztességes polgárok, hiába emeljük fel a szavunk egy ügyben? Meddig lehet, hogy mint egy diktatúrában, semmibe veszik a kérésünk, jelen esetben azt, hogy meghagyják a fákat, ne mocskolják meg barbár módon, ne vágják ki az élő egészséges, zöldellni vágyó egyedeket?

fametszes2

És szakértő hölgyek, urak, kérem ne magyarázzák meg nekünk, hogy ez így van jól, így csinálják bárhol a világon, mert ez egyszerűen nem igaz! Tudom, laikusként is, hogy nyesni kell a fákat, szükség van rá. De könyörgöm!!!! Miért nem bízzák ezt szakemberekre???

A képek tanúskodnak a kontárkodásról! Magam készítettem, a mai napon. Mi lesz a fiatal és kevésbé fiatal fákból ilyen “munka” után? Nem elég nekünk a kombinát mérgező füstje, amit csak az éjszaka leple alatt mernek kiengedni, hogy minél kevesebben lássuk? Mi lesz velünk fák nélkül? Ha árnyékot szeretnénk, akkor behúzódunk egy ízléstelen “Mall”-ba?? Ha meg friss levegőt, akkor már nem a Somos tetőre megyünk, hanem elutazunk több kilométert, hogy hátha ott vehetünk egy mélyebb lélegzetet?

fametszes1

Előttem lebeg egy utópisztikus kép… Gázmaszkokkal rohangálunk, mert nincs levegőnk… Sajnos lassan ez már nem is olyan elképzelhetetlen! Szeretnék csatolni még két felhívást az ügy érdekében. Mutassuk meg végre, hogy van szavunk! Ne engedjük, hogy elnémítsanak, újra és újra! Milyen várost hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra? Hogy számolunk el nekik, ha hagyjuk, hogy elpusztítsa egy eszement városvezetés?

faoleles-banner

Lakó Péterfi Tünde/NE VÁGJ KI MINDEN FÁT