Sabina! Te szegény kislány…


sabina-elena

Ma este tévét néztem. A Facebookon keringő hírek hatására én is bekapcsoltam. Pedig szinte soha nem szoktam. Aztán ültem, és az a szó, hogy elhűltem, nem fejezi ki az érzéseim. Felforrt a vérem, és az fordult meg mindegyre a gondolataimban, hogy ezek nem viccelnek. Ezek provokálnak bennünket. Mi több. Nyíltan csürhének neveznek. A becsületünkbe gázolnak! Sabina Elena, a kék-sárga-piros hajpántot viselő provokatív viselkedésű lány volt a riportalany a Realitate tévé műsorában. Igen, jól írtam. Nem piros-sárga-kék… fordítva van folyamatosan a fején.

Az édesanyja ült mellette. És szidták az iskolát, ahova a kislány jár. Nem kevesebbet állítottak, mint azt hogy diszkriminálják a kovásznai román diákokat ott. És azt, hogy a történelmet, a román történelmet nem tanítják nekik. Hirtelen váltott a kép. Sabina osztálytársai álltak a havas, hideg estében, és tüntettek, “szolidaritásukat” fejezve ki. És ők is állították: nem vehetnek részt az iskola eseményein, hátrányt szenvednek mindenben. A riporter megkérdezte a kislányt, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Nem tudta. Következő kérdés: szokott olvasni? Nem, nem szokott. Mivel tölti a szabadidejét? Facebookozik… A riport végére, hogy, hogy nem, Sabina már eldöntötte: jogász lesz. Az anyuka elmondta: 1989 előtt nem voltak a románok diszkriminálva, mert a magyarok nem kértek autonómiát… Lám, hova lyukadtunk ki… Sokatmondó kijelentés, nemde?

Nem akarok olyasmiről írni, ami már a vízcsapból is folyik… Mindenki láthatja: a magyarellenesség erősen felütötte a fejét… Hála Istennek, vannak azért Sabin Gherman-ok és Lucian Mindruta-k… És vannak normálisan gondolkodó román emberek. De igencsak sokan nevezik őket nemzetárulónak, csak azért, mert kiállnak a tények mellett. Inkább arról írnék, hogy mi is ki kell álljunk. Ki kell állnunk az iskola tanárai mellett, akik borzasztó helyzetben lehetnek, egy kamasz miatt, aki nem tudja mit cselekszik, csak a Facebook “lájkokat” gyűjti lelkesen… Személy szerint én ezennel kijelentem: kiállok mellettük. Kiállok a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum tanárai mellett, a magyar diákjai mellett! Igen, szolidaritást vállalok VELÜK. Biztosítom őket, hogy a sok hamis vád mögül erős fénnyel világít az igazság! Amit még azok is látnak, akik tagadják!

Sabina! Te szegény kislány… A politika bekebelezett, és nem fog elengedni… Ez szomorú, nagyon szomorú… Sajnos már most, ilyen zsengén rád tették a szemellenzőt. Soha nem leszel kíváncsi arra, hogy kik között is élsz, milyen a kultúránk, kik voltak nagy íróink, tudósaink… Gyűlölsz bennünket, pedig nem is ismersz… Szegényebb felnőtt leszel emiatt…

Lakó Péterfi Tünde