Számít-e a Coca-Cola az erdélyi magyarok lejeire?


SAMSUNG

Egyedi kampányt indított májusban a Coca-Cola HBC Romania, a népszerű üdítőital hazai forgalmazója és marketing-tevékenységének irányítója. A cég bevált nemzetközi példájára alapozva, az ország boltjaiban a Coca-Cola üvegein az ismert márkanév mellett hazai keresztnevek fogadják a vásárlókat. A változatos személynevekkel csábító palackok – az első híradások alapján – nagy népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében.

Az Igen, tessék! mozgalom úgy véli, hogy a Coca-Cola az erdélyi nyelvhasználati (és névadási) szokások figyelembevételével jelentősen javíthatna kampánya eredményességén. Úgy gondoljuk, ha az erdélyiek nem csak román nevekkel ellátott üvegeket vásárolhatnának, az óriáscég egy újabb jelentős célcsoportot érhetne el egyedi akciójával.

A Coca-Cola nemzetközi gyakorlata alapján a feliratokat az aktuális névadási statisztikák alapján válogatják össze, hogy minél többen megtalálhassák a nekik szóló üdítőt. Nyilvánvaló, hogy a magyar közösségben több olyan közkedvelt keresztnevet találunk, amelyet Erdély-szerte ezrével viselnek. A teljesség igénye nélkül, Jánosok, Istvánok, Ildikók, Enikők, Andrások, Sándorok és Évák tízezrei maradnak hoppon, ha saját neveiket keresik a polcokon. Ami kellemetlen – és talán sértő – lehet nekik, de még kellemetlenebb lehet magának a Coca-Colának. Joggal feltételezzük ugyanis, hogy ezek a magyarok nem vigasztalódnak egy-egy Viorica, Constantin vagy Ionel feliratozású palack megvásárlásával.

Igen, tessék! # Coca-Cola I

Még szembetűnőbb a Coca-Cola névválasztásának egyoldalú gyakorlata azokon a partiumi településeken és székelyföldi megyékben, ahol a magyarok többségben élnek. Az Igen, tessék! tapasztalatai szerint az itt található eladóhelyeken sem vásárolható magyar keresztnevekkel márkázott üdítő. Szokatlan és bizarr gyakorlat Csíkszeredában, Nagykárolyban, Sepsiszentgyörgyön vagy Nagyszalontán kizárólag román nevekkel találkozni – itt nehezen hihető, hogy az ital eladási statisztikáinak aránybéli növekedése egyáltalán megközelíti majd a román vidékeken mért sikereket.

Az Igen, tessék! mozgalom nem csupán azt javasolja a Coca-Colának, hogy az erdélyiek egyötödét kitevő magyar fogyasztók érzékenységét vegye figyelembe: ötletünkkel a vállalat saját érdekeire hívjuk fel a figyelmet. Az Igen, tessék! számára azért is meglepő a Coca-Cola gyakorlata, mert a cég a marketingmegoldások úttörőjeként, örökös újítóként él a közgondolkodásban. Az üzleti érdek azt diktálná, hogy ötletekeit a lehető legeredményesebb módon, figyelmesen a tények és a számok mögé nézve hasznosítsák. Arra számítunk, hogy a Coca-Cola kampányában nem tesz különbséget fogyasztó és fogyasztó között, így nem tesz különbséget a románok, illetve a magyarok pénztárcájából származó bevétel-lejek között. Barátsággal ajánljuk fel ingyenes segítségünket a vállalatnak, amennyiben a magyar közösség legnépszerűbb keresztneveinek gyűjteményére volna szüksége.

Az Igen, tessék! mozgalom a kulturális különbségekre érzékeny marketing lelkes támogatója. Arra a toleráns megoldásra buzdítjuk az eladókat és szolgáltatókat, hogy tevékenységük során használják a vásárlói közösségek anyanyelvét, hogy a többnyelvűség gyakorlatával saját maguk bevételét növelhessék.

Az Igen, tessék! mozgalom elnöksége
Fotók: Marosvásárhelyi Infó, Igen,tessék!