Vorbic romünésté!


prefectura-marosvasarhely

Amikor itthon, Marosvásárhelyen vásárolok egy üzletben, vagy szolgáltatást veszek igénybe, esetleg ügyet intézek, mindig magyarul indítok, azaz az anyanyelvemen köszönök. Ha erre románul reagálnak, akkor teszek még egy kísérletet, és megkérdem, beszélnek magyarul? Van olyan, hogy hívják a magyar kollégát. De van olyan, hogy rám szólnak: vorbic romünésté (beszéljen románul!)! Rájuk csodálkozom, és megjegyzem: nagyon szomorú, hogy nem beszélnek magyarul, hisz egy kétnyelvű városban élünk. Erre a válasz általában az, hogy na és? Ez mégiscsak Románia!

Hangulatomtól is függ, hogy mit mondok ilyenkor… Ha kirobbanóan jó a kedvem, akkor megkérdem a kiszolgálót, ügyintézőt, taxisofőrt, hogy hol született? A választól függően folytatom a cseverészést, egykönnyen nem adom alább… Amennyiben Vásárhelyen született, elkerekedik a szemem, és kijelentem, hogy bizonyára bezárták a kedves szülei egy szobába, netán bura alatt nevelték, és nem volt se iskolatársa, se szomszédja, se barátja magyar, mert csak ez lehet a magyarázata, hogy nem beszéli a nyelvünket. Ha nem itt született, akkor kijelentem, hogy, no, Isten hozta szép kis városunkban, szeretettel ajánlom neki a magyar nyelv megtanulásának lehetőségét, ha már olyan helyen dolgozik, ahova bizony-bizony e nemzet képviselői is megfordulnak. A legmeghökkentőbb élményem az volt, mikor egy huszonéves kisasszony azt mondta, hogy: nu stiu csé limbö vorbic (nem tudom MILYEN nyelvet beszél). A legelszomorítóbb pedig az,( igaz nem Vásárhelyen történt),  amikor Korondon megálltunk az ismerősömmel, kicsit körülnézni. Minden árus szívélyesen invitált be a holmijai közé… románul.

Száz szónak is egy a vége: merjünk megszólalni magyarul! És merjük figyelmeztetni a szolgáltatókat, hogy egy kétnyelvű városban illene beszélniük a magyart is! Tegyünk megjegyzést, írjunk, ha kell a panaszkönyvbe. Jómagam minden alkalmat megragadok, hogy ezt megtegyem. Azt is megjegyzem mindig, ha egy étteremben az étel – vagy itallapon nincs feltüntetve a menü, csak románul, esetleg angolul. Sajnálom, de ki kell mondanom: hátrányosan megkülönböztetve érzem magam emiatt a szülővárosomban, igen-igen gyakran. Nem, kedves olvasó, nem lázadni, botrányt kavarni akarok. Mindössze kérem, hogy vegyék figyelembe a jogaimat. És tegyenek meg mindent, hogy itthon érezze magát minden magyar lakos is ebben a gyönyörű városban!

Lakó Péterfi Tünde írásának folytatását a Van 1 Percem oldalán olvashatja.

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


16 thoughts on “Vorbic romünésté!

 1. BB33

  Hat igy is lehet csinalni… De kisse demagog es frusztralt megkozelitese ez a dolognak… Elvarom, hogy mas beszelje az en anyanyelvemet, de en nem vagyok hajlando beszelni az ovet. Ha ennyire unalmas valakinek az elete, hogy csak ez hoz egy kis adrenalin loketet, akkor ajanlom melegen az extrem sportokat figyelmebe 😛
  Minden ermenek ket oldala van, es semmivel sem kevesbe penibilis az amikor egy erdelyi magyar nem tudja elmondani romanul, hogy hol faj neki! Szo szerint ertem! Egeszsegugyben dolgozom es majdnem naponta tolmacsolnom kell masok panaszait! Szanalmas!
  Ami meg a provokaciot illeti: elobb vagy utobb emberere akad mindenki, ugy ahogy a mondas tartja: addig jar a korso a kutra, amig…” 😀

  Válasz
  • Veres Zsolt

   Kedves névtelen barátom, ha te tudnád, hogy kik építették fel Marosvásárhelyt, akkor tudnád miért kellene a román inkább beszélje a magyar anyanyelvét. Okosnak tünteted fel magad a nyakatekert, idegen szavakkal színezett hozzászólásoddal, de talán sok negyedikes tanuló többet tud történelemből, és ezáltal a dolgok miértjét is másként kezelné.

   Válasz
   • BB33

    Annyira jo lenne neha a “dobozon” kivul gondolkodni, kisse feszegetni sajat hatarainkat, kepessegeinket. De ha mar megvitatjuk egymas latasmodjat e problemaval kapcsolatban, akkor legalabb maradjunk a temanal!
    Igenis tudom, hogy ki mit epitett erre fele! En csak azt nem ertem egyaltalan, hogy miert KELLene barkire is kotelezo modon raeroltetni barmely nyelv beszeleset! Nem kell, nem kotelezo semmi! Nincs sem jogi, sem erkolcsi, de meg moralis kotelezetseg sem e teren. Ha valaki akar, akkor az megtanul olyan idegen nyelveket, amelyrol azt gondolja, hogy a jovoben a javara valik ama nyelv ismerete, beszelese, nem lehet senkit erre rakenyszeriteni!
    A masodik dolog amivel nem tudok egyeterteni, hogy barmirol legyen szo, frusztraciokbol kiindulva visszaterjunk Adam es Eva teremteseig, allandoan azt hangsulyozzuk, hogy a tortenelem ez meg az! Mi koze van a tortenelemnek ket emberi leny kozotti szemelyes kapcsolathoz? Reszemrol az egesz inkabb a jolneveltseghez all kozelebb mint a toleranciahoz, ugyanis nem latom semmi ertelmet, hogy provokaljak barkit csak azert mert a tortenelmi igazsag esetleg nekem adna igazat. Ha valaki kiprovokalja, akkor ne csodalkozzon, hogy netal ertelmetlen es kevesbe inteligens reakcioval talalja szembe magat! Ez is inkabb az osztonokhoz kapcsolodik! Magam is meglepodtem sajat reakciomon, amikor ramszoltak, hogy “vorbiti romaneste”, es mosolyogva CSAK annyit mondtam, hogy “Cu cea mai mare placere, spre deosebire de Dvs. eu vorbesc mai multe limbi straine, printre care si limba dumneavostra materna!” A latvany amit az illeto holgy arca tukrozott ezek utan megert minden penzt bevallom, hirtelenjebe azt sem tudta, hogy lenyelje vagy kikopje a csomot a torkabol :)) De ugyanakkor nem tartom helyenvalonak azzal inditani egy beszelgetest, hogy szamonkerjek barkit barmiert!

    Vegezetul, ami pedig az “Okosnak tünteted fel magad a nyakatekert, idegen szavakkal színezett hozzászólásoddal” hozzaszolast illeti, nem szokasomen semmilyen szinben feltuntetni magam, mindenki levonhatja a kovetkeztetest, hogy mennyire vagyok okos, de kulon orvendek, hogy Te szemely szerint erre a kovetkeztetesre jutottal. 😀
    Amugy teljes mertekben kivancsi lennek, hogy elozo hozzaszolasomban melyek lennenek azok az idegen szavak? Hacsak nem arrol van szo, hogy valamelyik szonak nem ismered a jelenteset, akkor nem igazan fedeztem fel idegen szavat ujraolvasva azt a par sort! Na de ez van! Es ha valaki nyakatekertnek tartja a fogalmazasi stilusom, akkor gyozodjon meg arrol, hogy biztosan megertette a tovabbitani szant uzenetet, netalan meg vegig is gondolhatja azt is amire csak diszkreten utaltam, de mindezt meg mielott feszegetve ertekelni probalna a hozzaszolasom! Tudom en, hogy egyetemes emberi jog a szabad velemeny nyilvanitas, de en valahogy azt is megnezem, hogy Kinek a velemenyerol van szo 🙂
    Ha mar ennyire jol elcsevegtunk, megemlitenem, hogy a kedves baratom megszolitast tartogasd olyanok szamara akik valoban annak tartanak! Ez egyalalan nem az a reklam aminek a szlogenje a “beginning of a beautiful friendship” 😛

    Válasz
    • Veres Zsolt

     Hát kedvesem, én téged csak okosnak tűnő személynek neveztelek, nem pedig okosnak… Ha szerinted az “extrem” vagy a “penibilis” szó magyar, akkor te is:)
     Tudod, vannak emberek akiknek van még büszkeségük, betyár becsületük. Úgymond él még bennük az a régimódi magyar tudat, lüktet bennük az a makacs magyar vér, ami neked nincs. Ezért nem kellet volna ide köhögj a cikk alá, egyébként sem liberális agyhalottak olvasmánya, de főleg nem kivert, hazátlan kutyáké.
     Nos, párbajra úgysem mernél jönni, hiszen ez is magyar virtus, így megmaradsz inkább okosodó, gyökértelen, salak kommentelőnek, aki az egészségügyben fordít. Hogy neked európai, nyugati gondolkodásod van? Nem, Európa összes országa kiharcolta magának saját jogait, csak mi hagytuk magunkat, hogy feldaraboljanak, és most is mi vagyunk azok, akik nem merünk saját városainkban otthon lenni, magyarként, magyarul érvényesülni. Ha valaki mégis megpróbálná, akkor rögtön jön egy “nyugati” kis patkány aki megrágja az ember sarkát…
     Én nem bánnám ha egyszer a vonatok visszafordulnának, és aki annak idején ide jött, és most követeli (akár indirekt módon), hogy az ő nyelvén beszéljek, most szépen vissza utazna leszármazottaival együtt. Remélem találsz majd helyet te is magadnak ezen a vonaton 🙂

     Válasz
     • BB33

      O de jo hogy lehet tisztazni dolgokat, megosztani informaciokat! Imadom! Ajanlom melegen atlapozni a Magyar ertelmezo szotart, (segit NAGYmagyarnak lenni, sot a szokincs bovitesere is kivalo gyakorlat!), ra is lehet keresni az extrem es penibilis szavakra! Ha lehet akkor aktualis kiadas legyen, mert ha XVIII-ik szazadbeli kiadasban keresed, akkor valoban nem fogod megtalalni! Lehet, hogy nem kozismert szamodra, de a magyar nyelv egy elo nyelv, vannak feledebe merult szep regi szavak, es vannak kevesbe tetszetos uj szavak, de szerencsere ez a nyelveszek asztala!
      Ha mar a magyarsagodat fitogtatod, akkor legalabb butasagokat ne beszelj a magyar tortenelemrol, azt allitani, hogy hagytuk, hogy feldaraboljak megalazza azok emleket akik eletuket adtak azert, hogy megakadalyozzak ennek megtortentet! Nem tudtuk megakadalyozni, de ellenalltunk! 56-ban sem gyoztuk le a Voros Hadsereget, de ellenaltunk! Ugye nem allitanad, hogy megfutamodtak?
      Jo ha az emberben magyar ver luktet, de hasznalni kell azokat a letfontossagu szerveket is amiket ellat 😀
      A magyar virtus fitogtatasarol pedig csak ennyit, hogy ejnye-bejnye, nem szep dolog mas tollaval ekeskedni! Mert ugye nem arrol szol a magyar virtus, hogy ha nincs helyet megallo ertelmes erv, akkor jon a szemelyes tamadas:D Kisse atsiklott a szemelyiseged “vadimosba”, de sebaj, talan meg akad hely es ido annak fejlodesere 😛 En ebben remenykedve, megadom az eselyt, hogy tied legyen az utolso szo, (magyarul: radhagyom), szerintem mindenki szamara elore vilagos a tartalom, erveles es hangvitel 😛

      Válasz
      • el

       A “penibilis” az ha valaki egy idegen szó magyarosított változatát használja, amikor erre egy tökéletesen találó, valóban magyar szó áll rendelkezésünkre: kínos.

       Másik: valóban mindenki azt a nyelvet tanulja meg, amire úgy gondolja, szüksége van, és amire képes egyáltalán. Nem köteles az eladó tudjon magyarul. Amiért viszont kellene tudjon legalább pár szót, az egyszerűen az, hogy erre szüksége kellene legyen egy olyan helyen, ahol ezt az ügyfelek fele pozitívumként értékelné. Amíg nekünk, magyaroknak mindegy, addig az alkalmazóknak is mindegy lesz, kit alkalmaz.

       Válasz
      • bankucza

       Teljesen egyetértek önnel. Tetszikelem a stílusát, hogy azt ne írjam hogy (ments isten) lájkolom.

       Válasz
 2. Lengyel Karoly

  Tokeletesen egyetertek a fenti hozzaszolassal. Frusztracio es tokeletlen hozzaallas.

  Válasz
 3. Lala

  Mar nem aza lenyeg hogy kik epitetek fel Vasarhelyt, foleg aki betelpult az honnen tudja, amugy Kolozsvar is magyar varos volt es most csak alig 20% az. Amugy igaza van Csepregi Belanak, reszben de viszont a kereskedelemben egy vagyeslakossagu varosba vagy telepulesen igen is jotudni a masik nyelven is mert az csak mindenki elonyere valahat de itt meg nem ismerjuk vagy nem jutottunk addig a civilizacio azon reszen legalabbis egyesek. Ja es Belgiumba hogy ki kivel hogy beszel az mas az ott elokre ervenyes de hogy en magyar vagyok vagy mas es esetleg nem az anyanyelven szonek hozza az meg nem tesz semmit amugy is latszik hogy kulfoldi vagyok.

  Válasz
 4. Anna

  “Amennyiben Vásárhelyen született, elkerekedik a szemem, és kijelentem, hogy bizonyára bezárták a kedves szülei egy szobába, netán bura alatt nevelték, és nem volt se iskolatársa, se szomszédja, se barátja magyar, mert csak ez lehet a magyarázata, hogy nem beszéli a nyelvünket.”

  Ebben mit látok:
  1. cinizmus
  2. “csak ez lehet a magyarázata, hogy nem beszéli a nyelvünket” – ezt azért mindenki tudja, hogy nem egészen igaz, elég sok oka van annak, hogy a román gyerek nem tanul meg magyarul (és amúgy a magyar gyermek sem tanul meg sokszor románul), pl. az, hogy úgy növünk fel még ebben a kétnyelvű városban is, hogy mindkét részről valahogy rossz szemmel nézzük a másikat. Szerintem a kivétel sokkal kevesebb ebben, mint ahogy szeretnénk hinni, alig van olyan nap, amikor ne találnám szembe magam azzal a ténnyel, hogy valamilyen bizarr módon a magyarokat jobbnak vagy felsőbbrendűnek találtam ebben vagy abban a helyzetben, mint a románokat.

  Azt megjegyezném, hogy magyar és román egyaránt az anyanyelvem, és még ennek ellenére is így állok a dolgokkal, és olyan személyek vannak körülöttem, akik gyerekeket toleranciára nevelnek és még belőlük is elő-elő ugrik egy-egy megjegyzés, ami nem épp toleranciára utaló.

  Nagyon mélyen belénk programozták ezt még jóval az iskoláskorunk előtt, és úgy gondolom, hogy erőfeszítést kell tennünk annak érdekében, hogy ezeket a dolgokat tudatosítsuk, és legalább próbálkozzunk nyitni egymás felé. Ebben a próbálkozásban semmi helye nincs a cinizmusnak.

  Válasz
 5. Sándor István

  Azért, hogy korábban rossz szóval, rossz példával mindenféle “kakasviadalra” késztettek bennünket, nem feltétlenül kézenfekvő, hogy emberi jogaink MATEMATIKAI SZÁMARÁNYUNKTÓL függenének (lásd: “kisebbség”). Mindenkit megnevelni sem tudunk, de a “többség” tagjai részéről reánk zúdított megszégyenítő szavakat és viselkedést EMBER LÉTÜNKET FELFOGVA erre büszkén és méltóságteljesen elviselni igenis lehetséges. Ugyanebben az embert jellemző felfogásban gyökerezik az is, hogy NEM SZÉGYENÍTÜNK MEG senkit, még ha büntetlenűl meg is tehetnénk.

  Válasz
 6. Futurist

  Egy szoval ki lehet fejezni a roman viselkedest: gyarmatosito!
  Vegyetek elo szepirodalmat vagy szakkonyveket es olvassatok utana a gyaramtosito viselkedesenek. Az undiorito a beteklepedett romanokban csak az, hogy elmaradtak több mint fél évszazaddal. A fejlett vilag, s benne Europa, tanult hibaibol, verrel vagy ver nelkul feladta a gyarmatokat! A volt gyaramtok közül meg többen is ma mar vilagpolitikai tenyezok es az uj tobb polusu vilag kialakulasaban fontos szerepet jatszanak. A csepregibélák nem egyebek, mint a gyaramtositok talpnyaloi, retardalt, gerinctelen emberek!

  Válasz
 7. Bara Gyula

  Az írásnak ahhoz a részéhez kapcsolódok hogy mi van akkor ha az a válasz hogy vorbic. Én ilyenkor megkérdezem hogy ő most kenyeret (zoknit, reszelőt, paprikát stb.) árul vagy román tanár. A megütközésükből látni hogy milyen hülyén érzik magavállalta hazafiságukat, meg is harapna, le is köpne, de sajnos ő mégiscsak kenyeret (stb) árul. Ezt persze nem görcsösen, mert ha pld. jóindulatú mosollyal mondja hogy MÉG NEM tud magyarul, akkor szívesen románra váltok.
  azt hiszem a hivatásos románok kora lehanyatlott (láttam őket csíkban, sepsin is). Gratula az “Igen tessék, Da poftiti” mozgalomnak. Igazi jó görcsoldó! Lassan visszajöhet az a büszkeség ami a vásárhelyieket büszkévé tette hogy mindkét nyelven ugyanúgy tudtaák jól érezni magukat, vicceket mondani. Hogy ne érezze magát senki csökött identitásúnak attól hogy a másik nyelvén beszél. ehhez persze az kell hogy a román szépen, helyesen beszéljen románul, a magyar pedig szabatosan, pontosan használja ősei nyelvét. Itt azt hiszem még akadna tennivaló……

  Válasz
 8. Simon Gábor

  Leirok egy esetet. Marosvásárhelyi vagyok de jelenleg Aradon élek. Marosvásárhelyi rokonok érkeztek hozzánk és beiktattunk egy szegedi kirándulást is. Makó után, Ferencszáláson az ut mellett árulják a hagymát , a házak előtt. Amikor visszafele jöttünk találomra megálltam egy előtt, hogy vásároljunk. A sogorság kiszállt , odament a nőhöz és megkérdezte hogy: mennyi a piros hagyma kilója- persze magyarul – a nő válasza : Poftim? ( Tessék? ) Erre sógorom annyira meglepődött hogy elfelejtett megszólalni. Mi kérdeztük meg, hogy hogy is a hagyma kilója. mégegyszer mondom: mindz Makótól 15 km-re Ferencszáláson történt. Hát ilyen világban élünk

  Ennek az esetnek is megvan a tanulsága

  Válasz
 9. Rezso

  Szeretettel udvozlom a vitazo feleket es gratulalok, hogy civilizalt vitatkozas folyik itt egy mondhatni folottebb erzekeny kerdesrol 🙂 Hat szerinem sem megyunk sokra sem a magyarkodassal (mert Arpad vezer es Csaba kiralyfi History, hogy nemzetkozileg fejezzem ki magam), sem romankodassal (hiszen a dakok meg a romaiak ugyszinten egy letunt homalyos mult messzemenoen felreertelmezheto reszeit kepezik). Mi egy kozos normalis jovot kell epitenunk es Jezus (Isus) tanacsat kovetve (egy nemzetkozileg elfogadott cool guy volt ugyebar, romanok mgyarok egyarant csipik a csavot, ugyhogy merek rahivatkozni) szeressuk felebaratainkat esetleg meg akkor is ha ok nem imadnank benunket. Talan meg akkor is ha roman/magyar/cigany az illeto. Akkor is ha o 3 eve lakik vasarhelyen es akkor is ha a szepnagyapja is itt lakott mar… vagy csak atutazoban van. Erkolcsi gyozelmet sajat taborunkban arathatunk boven kulonbozo vicces/komoly megnyilvanulasunkkal, de honfitarsaink szeretetet es elfogadasat nem vivjuk ki avval ha erkolcsi, moralis felsobbrendusegunket, melyen a tortenelembe gyokerezo jogainkat emlegetjuk nekik. Pont ugy ahogy nekik sem sikerul megszerettetni a roman nyelvet egy stupid iskolai programmal amely meg a roman gyerekek szamara is hulye, hat meg a magyaroke szamara. Hogy mas csatornat fel se emlegessek mely arra hivatkozik, hogy romania lakosait a roman nyelv hasznalatara(szeretetere) kesztesse. Szoval ha felretesszuk a sajat igazunkat es a sajat fajdalmunkat talan van esely a masik megertesere es a szeretetenek elnyeresere… De amig nekunk igazunk van s ok tevednek – folytatodik a nezopontok kozotti meccs/meci/match.

  Válasz
 10. Hints Miklós

  Egy görög közmondás, szabad fordításban: Ha Athénban élsz, élj athéniül! (mintha athéni lenné). Vagyis, ha Vásárhelyre jöttél a hatvanas években- vagy később-,élj, mint a vásárhelyiek, beszéld mindkét nyelvet. Jelenleg nem a kétnyelvűség felé tartunk, hanem a kevés magyar nyelvhasználatot is korlátozzuk. Lásd a kéttagozatos Nemzeti Színház homlokzati egynyelvű feliratát. Mintha itt sem lett volna a Székely Színház!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.