Zeng a “curáj” a város felett


marosvasarhelyi-napok2013

Már majdnem kimentem a vásárhelyi napokra… De aztán meggondoltam. Nem, nem az esős idő késztetett arra, hogy itthon maradjak.  Idehallatszik a műsor…Immár három órája megkezdődött, és vagy bumm-bumm-ot hallok, vagy azt, hogy egy női hang hergeli valamivel a közönséget, most egy fél órája csak román népzenét… Az, hogy “curáj” időnként tisztán és érthetően kihallatszik.

Felháborít az egész. Ízléstelen, népbutító rongyrázás! Hol marad a kultúra? Arról nem beszélve, hogy a város KÉTNYELVŰ!!! Mi ez a töméntelen románoknak szóló program?Néha egy-egy magyar akármit szemszúrásból betesznek… Miért van az, hogy a főtéri “népművészeti” vásárban húsz román és mindössze négy magyar árus van? A szépségversenyen csak románok indultak. Hol maradnak a magyarok? Azt hiszem, többségük otthon… Mert ez a “vásárhelyi napok” rendezvény már rólunk, nekünk nem is szól… Ráadásul a magyar feliratok is helytelenek… A anyanyelvünkkel is csúfolódnak?

Itt is meg akarják mutatni, hogy lassan mindent ami magyar, kiirtani szándékoznak  a városunkból? Kezdve a tűzcsapoktól, a négyes iskolán át, végül a  magyar kultúrát  is? Miért nem lehet tiszteletben tartani bennünket, a szokásainkat, a hagyományainkat, a magyarságunkat? Mi folyik itt már megint? És főként meddig folyik???

Ami szomorú, hogy hagytuk. Ide jutottunk,. Hogy a kapun belül már nem vagyunk gazdák. S a  kakukk beleült a fészkünkbe. És már jajveszélkelni sem tudunk. Vásárhely magyar népe mikor vonul ki az utcára, csak úgy, hogy méltóságáért felemelje szavát? Hogy észrevetesse, még vagyunk legalább ötvenezren, akiket nem lehet csóré-kolbásszal s ingyen-sörrel beetetni.  A drága képviselőink meg falaznak rendesen, mert nekik is jut az ingyenkonyháról.

Marad a reményünk, hogy talán a Vásárhelyi Forgatag kissé másabb lesz…

Lakó Péterfi Tünde – Van 1 percem
Fotó: Plugor Árpád

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


2 thoughts on “Zeng a “curáj” a város felett

  1. Orbán Tibor

    A zsidókat miért kell belekeverni? Amennyiben sikerül a románoknak elérni, hogy antiszemitának állítsa be a magyarságot, akkor itt nem lesz autonómia. Aki itt jön megint a süket dumával, hogy mindennek a zsidók az okai, az igazából a románok malmára hajtja a vizet.

    Válasz
  2. vakarcs szilard

    Azért, mert Népművészti a vásár. Ott veszti el a népiességét. Erdélyben a Horthy-korszak ahhoz hasonlítható, mint amikor a vízben fuldokló gyermeket csak egy pedofil hajlandó kimenteni. Aztán egész életében hálával tartozik neki. Szomorú. A sérült ember keresi a fekete bárányt. Egy szintén sérült fekete bárányt…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.