Április 22-én lesz a Critical Mass Marosvásárhelyen

Április 22-én, a Föld napján ismét megrendezik Marosvásárhelyen a Critical Mass biciklisfelvonulást, a már jól megszokott útvonalon. Több száz marosvásárhelyi már lázasan készül az eseményre.

A Critical Mass (vagy a kezdőbetűkből rövidítve CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.

Marosvásárhelyen áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Iratkozz fel az eseményre a Critical Mass Facebook oldalán.

Critical Mass

Marosvasarhely – 2012. április 22.
15:00 – 18:00

Share this post

PinIt
scroll to top