GastroPan Expo – egy évente bővülő kiállítás

Vasárnap este befejeződött a IV GastroPan Expo pék, cukrász és gasztronómiai szakkiállítás, ahol a legnagyobb látványosságot a termékversenyek jelentették. Az ország legjobb szakemberei versenyeztek a zsűri és jövőbeli a kedves fogyasztó kegyeiért, de gyakorlati bemutatóikkal betekintést adtak a pékáruk, a cukrásztermékek és a hidegtálak készítésének rejtelmeibe is.

A Marosvásárhelyi President Hotel Kiállítási Központjában, pénteken a pékeké volt a főszerep, az ország legjobb szakemberei mérették meg a tudásukat, hogy kié lesz az „ÉV KENYERE 2012” megtisztelő cím. A Pék Világszövetség (UIB) alelnöke Ilonka Boldizsár által vezetett szakmai zsűri, az „ÉV KENYERE 2012” nyertesének Bocskor István Csíkszentmártonban dolgozó pékmester választotta. A díjat Peter Pecker az IUB (Pék Világszövetség) elnöke adta át. A verseny második helyezettje Diószegi László Sepsiszentgyörgy, a Diószegi Pékség tulajdonosa lett, harmadik díjat a kézdivásárhelyi Székely Pékség részéről Székely Melinda kapta.

A tésztából készült művészeti alkotások versenyében, melynek témája „Kenyér és az Ember”volt, az első helyezett Illés Tibor Harmopan SA Csíkszereda lett, a második Laborator La Angela – Marosvásárhely, harmadik pedig Voicu Marian – PISLARU SRL – GIURGIU.

A péksütemények versenyének sorrendje a következőképpen alakult, első helyezett: CSIBI JULIÁNNA – HARMOPAN SA – CSÍKSZEREDA, második: MOPACO SA – SEPSISZENTGYÖRGY, harmadik: LABORATOR LA ANGELA – MAROSVÁSÁRHELY.

A cukrászok „ÉV TORTÁJA” versenyének nyertese: TURCU MONICA MIHAELA – CODRINA SRL – TEMESVÁR, második: SIMIONCA MARTA – LABORATOR LA ANGELA – MAROSVÁSÁRHELY, harmadik: FAZAKAS GERGELY – NAGYMAMA CUKRÁSZDA – CSÍKSZEREDA.

Cukrászművészeti alkotás (téma: A természet) csokiból:első – FARKAS FERENC – SEPSISZENTGYÖRGY, második: BERCEANU ANDRADA – ARTIZAN CUKRÁSZDA – MAROSVÁSÁRHELY, harmadik: VERA MAXIM – POEM CAFFE CUKRÁSZDA – BRAILA.

Cukorból: NEMZETKÖZI DÍJ – ERDŐS HANNA – MAGYARORSZÁG, első:SZILÁGYI LUKÁCS Miklós – KRYS LUKYS SRL – SZILÁGYSOMLYÓ, második: BÍRÓ GÉZA – ORIMINOR SRL – MAROSVÁSÁRHELY, harmadik: RADU SIMONA – RAEMA SRL – MEGYES.

Az országban elsőször lett megrendezve az „ÉV FAGYLALTJA” verseny, a fővédnök és zsűri elnöke Pataki János a Cukrászok Világszövetségének és a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke volt. A fagyi őshazáját –Olaszországot MARIO BOTTER avatott szakértelme képviselte.

Az „ÉV FAGYLALJA 2012” verseny győztese: FAZAKAS GERGELY – NAGYMAMA CUKRÁSZDA – CSÍKSZEREDA, második: MAKKAI MÁRTON – LIMA EXIMP – CSÍKSZEREDA, harmadik: LABORATOR LA ANGELA – MAROSVÁSÁRHELY.

A hidegtálak versenyének végeredménye a következő: megosztott első – POP RAZVAN – HOTEL CAPITOL – BRASOV és SERBAN MARIUS – KOSTANCA, második megosztva –TIMAR IOAN – HOTEL CLERMONT – KOVÁSZNA és SPRANCEAN CLAUDIU – RESTAURANT MARIS – MAROSVÁSÁRHELY, harmadikSCOALA BELLA ITALIA – GALAC.

A GastroPan 2012 kiállítás számokban, a kiállítók száma 107, 16 országot képviseltek, a kiállatási felület 6000 m2 volt, a látogatók száma 14 000 fő volt. A szakmai versenyekre 120 szakember nevezett be, kiváló szakmai szintet képviselve. Összegezve – egy gazdasági világváltság ideje alatt tudott ismét fejlődni a GastroPan kiállítás, elhozta Erdélybe a szakterületek jelenlegi világszínvonalát, világcégek mutatkoztak be a hazai vállalkozásokkal együtt. Ezzel is hozzájárulva mindannyiunk napi elfogyasztott élelmiszerének minőségi javulásához, a kínálat bővítéséhez, a kiszolgálás minőségi javulásához.

Share this post

PinIt
scroll to top