Marosvásárhelyről készült dokumentumfilmet mutatnak be január 31-én a G. Caféban


Egy helyi filmrendező, László József, Marosvásárhelyről forgatott dokumentumfilmjével, a Human Places cíművel folytatódik az Édentől keletre filmklub vetítéssorozata, január 31-én (kedden), este 7 órától a G. Caféban.

A marosvásárhelyi László József a kolozsvári Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakán szerzett diplomát. Államvizsga filmjével, az Autóstoppal fődíjat nyert a magyarországi AXN filmfesztiválon, majd a Filmtett Workshop keretén belül megvalósult A fej című alkotásával a Trés Court Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon nyert első díjat. A Human Places az első egészestés dokumentumfilmje.

Ahogy minden embernek, úgy minden városnak megvan a saját arca. Ahogy minden városnak, úgy minden embernek megvan a maga tere. Ezek az “emberi terek” néha összefonódnak, egymásba gabalyodnak, de persze van úgy, hogy csak elmennek egymás mellett.

A film egy év leforgása alatt készült Marosvásárhelyen, az ott élő emberek egymáshoz való viszonyukat és a terekhez fűzödő kapcsolatukat mutatja be. Rövid, egymástól független megfigyelésekből, hétköznapi jelenetekből áll össze. Stílusa a korai megfigyelő dokumentumfilmekhez áll közel, de olyan fikciós rendezők, mint Roy Andersson vagy Jacques Tati filmjeinek hangulata és formai megoldásai is visszaköszönnek. A Human Placest a DocuArt filmfesztivál keretén belül, Bukarestben és Kolozsváron is levetítették. A marosvásárhelyi közönség először az Édentől keletre filmklubban nézheti meg. Kísérőfilmként László József két rövidfilmjét, A fej és A gödör címűt is levetítik.

A filmek után közönségtalálkozó, beszélgetés László József rendezővel, Ádám R. Szabó és Németh Szabolcs Előd filmkritikusok moderálásával.

Az esemény a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében, illetve a marosvásárhelyi G. Café és a Filmtett Egyesület támogatásával jött létre.

A BELÉPÉS INGYENES!