Szentendrei progresszív alkotók kiállítása Marosvásárhelyen

Szentendre a Palotában címen a marosvásárhelyi kultúrpalotában mutatkoznak be a “Szentendre a gödörben” kiállítás progresszív alkotói.

A Gödör Klub által szervezett “hétköznapi progresszív alkotók seregszemléje” csütörtökön délután nyílik és április 19-ig lesz megtekinthető. A vendégeket Czirjék Lajos marosvásárhelyi festőművész köszönti, a kiállítást Vincze Ottó, a Vajda Lajos Stúdió elnöke és Muresan Vasile marosvásárhelyi képzőművész, muzeográfus nyitja meg.

A Népújság művészeti mellékletében Farkas Viola művészettörténész közölt előzetest a kiállításról. Mint írta, a MAMÜ Társaság, a Vajda Lajos Stúdió, az Omkamra és a Forgács Társaság az elmúlt két évben Budapesten az Erzsébet téri Gödör Klubban állított ki közösen.

A négy művészeti csoportból három szentendrei, de “Szentendre nem egy földrajzi helyet jelöl, hanem egy életérzést” – állapítja meg a művészettörténész, aki szerint a “progresszív, öntudatos, és a vizualitás mai nyelvén dialogizáló csoport” alkotásait tekintheti meg a marosvásárhelyi közönség.

A kiállító művészek és a helyszín között éppen a MAMÜ Társaság képezi a kapcsolódást. A társaság 1978 és 1980 között Marosvásárhelyi Műhely néven alakult Marosvásárhelyen, tagjai közül azonban a nyolcvanas években sokan Magyarországra költöztek, ezért 1991-ben Budapesten Ma Születő Művek néven alakult újra.

A beharangozó szerint a stílusában sokszínű, izgalmas és érdekes marosvásárhelyi kiállítás a kortárs magyar képzőművészet Szentendréhez valamilyen módon köthető, progresszív alkotóinak a seregszemléje.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top