Az olajcsere-periódusok hossza – segítünk, mire figyeljen!


Autó tulajdonosként minden bizonnyal Ön is tisztában van vele, hogy időnként szükség van a motorolaj cseréjére. A gépjármű optimális működéséhez és a biztonságos közlekedéshez ez elengedhetetlen teendő, ám sokan nem tudják, hogy mi alapján is számítandó a csere-periódus.

autoolaj-maros

Kétféle szempont a döntő, a megtett kilométerek száma, és az eltelt idő. Ezek közül azonban az időtényező az, ami jobban számít. Mivel az autók sokféleképp használhatóak, így mindig ennek függvényében célszerű kiszámolni azt az idő intervallumot, melyen belül mindenképpen szükség van a motorolaj cseréjére. Az autoolaj.hu weboldalon szakmai segítség várja mindazokat, akik szeretnének többet megtudni az olajcsere-periódusok hosszának megállapításáról, de a szükséges motorolaj kiválasztásában is állnak rendelkezésére szakembereink.

Általánosságban elmondható, hogy az extrém eseteket kivéve a személyautók esetében 15 ezer kilométerenként érdemes olajat cserélni, ám egy évnél tovább semmiképpen se várjunk vele. Természetesen arról lehetne vitatkozni, hogy ennyi megtett kilométer után milyen állapotban van az olaj, vagy éppen az egy év mennyire hagyott nyomot annak állapotán, de mivel az ezt megállapító laborvizsgálat igen borsos áron érhető el, így a motor, és autónk kifogástalan működése érdekében hasznosabb az olajcsere.

Vannak olyan gépjárművek, melyek számítógép által monitorozott, rugalmas olajcsere-intervallummal rendelkeznek, ez rendkívül hasznosnak bizonyul a gyakorlatban. Segítségével az autó egyéni használatának megfelelően hívja fel a rendszer a figyelmet az olajcsere szükségességére – függetlenül megtett kilométertől, és időtávtól.

A leggyakrabban az érdekli az autósokat, hogy miért van szükség akkor is olajat cserélni, ha csak 4-5 ezer kilométert tettek meg. Mi indokolja ebben az esetben az egy év elteltével aktuálissá váló olajcserét? A kérdést több irányból meg lehet közelíteni. A kisebb vezetői gyakorlattal rendelkező autósok képesek annyit amortizálni az olajon, mint háromszor annyi utakon töltött idővel a tapasztalt sofőrök. Fontos azonban tudni, hogy nem csak emiatt célszerű az olajcserére odafigyelni.A motor leállítása után az még meleg marad, tehát az olaj hőmérséklete vele együtt nő a hűtés leálltával. Ez semmiképpen nem tesz jót az olajban megtalálható szénhidrogén molekuláknak, ahonnan egyenes út vezet a kokszosodáshoz, ami tulajdonképpen a minőségromlással egyenlő.

Ha tehát takarékossági szempontokat figyelembe véve szeretnénk az olajcsere-periódust meghosszabbítani, hasznos tisztában lenni azzal, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen. Van azonban néhány eset, amikor kicsit kintebb tolhatjuk azt:

  • A motor gyártója által előírtaknak megfelelő, ám hosszú csereperiódussal rendelkező olaj mellett döntünk.
  • A korábban említett rugalmas szervízintervallum esetében, ha a számítógép még nem jelezte a csere szükségességét.
  • Elsősorban flottaüzemeltetőket érinthet a laborvizsgálat, mely megállapíthatja, hogy az olaj még használható állapotban van.

Kizárólag a spórolás miatt semmiképpen ne hanyagolja el az olajcsere kérdését, még akkor sem, ha nem ment túl sokat járművével. Az eltelt idő, és az autó használatának gyakorisága együttesen befolyásolják az olaj állapotát, melyre célszerű odafigyelni a motor hosszú távú, kifogástalan működése érdekében.

A Castrol motorolaj nagy népszerűségnek örvend az autósok körében, nem véletlen, hiszen magas minőségével áll az autó olaj iránt érdeklődők rendelkezésére, s akár a felsőbb igényeket is képes kielégíteni.