A Colectiv-tragédia egyik túlélőjének érzelmes vallomása: „Megnyertem a halállal szembeni csatát!”


Néhány nappal ezelőtt tartottak megemlékezést a kilenc hónapja bekövetkezett, Colectiv-tragédia néven elhíresült tűzvész áldozatainak emlékére. Ebből az alkalomból a tragédia egyik túlélője megosztotta gondolatait személyes Facebook oldalán. Kilenc hónappal az eset után, Tedy Ursuleanu, aki túlélte a 64 emberéletet követelő tömegkatasztrófát, folytatja a fizikai rehabilitációt.

tedy-colectiv

Tedy Ursuleanu az egyik olyan túlélő, aki csodával határos módon menekült meg. A fiatal lány testének nagy részét súlyos égési sérülések borították, számos műtéten esett át, és egyik kezén amputálni kellett az ujjait. Nemrégiben egy bionikus protézishez jutott hozzá, a beavatkozást pedig Skóciában végeznék el, ezért a közeljövőben újabb beutalásra készül.

“Megnyertük a halál ellen folytatott küzdelmet, de csak egy hajszálon múlott. Míg testünk nagy részét sebek borították és baktériumok lepték el, míg külföldi kórházakban kezeltek, elégett tüdővel és pocsék kilátásokkal, megtanultunk mosolyogni heges ajkainkkal és sebzett szívünkkel. Bátorságot adott, hogy az egész ország mellettünk áll, de a harcnak még távolról sincs vége, sőt, csak ezután kezdődik. Sokan vagyunk, akiknek továbbra is sebészeti beavatkozásokra, kompressziós ruhára és sebtapaszokra van szükségünk, ahhoz, hogy normális életet élhessünk.

Mindig szeretettel fogunk megemlékezni azokról, akik itt hagytak bennünket, és családjaik fájdalmáról is, hiszen barátaink, kollégáink, tanáraink voltak. Igenis szükség van kórházakra, megfelelő koncerttermekre. Arra, hogy méltón megemlékezzünk fájdalmas távozásukról, a korrupcióról és a nemtörődömségről, amelyek e sors áldozataivá tettek. De továbbra is úgy gondolom, hogy a gyógyulásunk jelen pillanatban a legfontosabb. A Colectiv áldozatai csak normális életet szeretnének élni”, írta a lány a Facebook oldalán.

Jövőbeli tervei között szerepel, hogy könyvet írjon, amelyben megosztja a nagyközönséggel a tragédia után megélt tapasztalatait.