Díjat kapott Dancs Annamari


A Budapesti Operettszínházban már hagyománynak számít az a gálaműsor, amellyel október 24-én megemlékeznek a Magyar Operett Napjáról, ezen az estén adják át a Teátrum és a Musica Hungarica Kiadó díjait is. Az  idén a nagyszabású, látványos gála egy szomorú eseményhez is kapcsolódik: október 30-án lesz hatvan éve, hogy az “Operettkirály” Kálmán elhunyt. Ezért kapta ebben az évben a hagyományos műsor  “Az operett koronázatlan királya – Kálmán Imre” címet.

A díjazottak - Brasch Bence, Bordás Barbara, Kero, Kálmán Yvonne, Dancs Annamari

A nézők egyszerre leshettek be a komponista műveinek összes helyszínére, ahová a Budapesti Operettszínház művészei kalauzolták, de lehettek tanúi is az idei év díjátadásának. Az Év operettszínésze-díjat Bordás Barbara kapta, az évad musicalszínésze díjat Szulák Andrea vehette át. Az Évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat Brasch Bence érdemelte ki. Az idén főigazgatói nagydíjat is átadtak, amelyet Kerényi Miklós Gábor, főigazgató az est díszvendégének  Kálmán Yvonne-nak, Kálmán Imre lányának adományozott a zeneszerző életművének ápolásáért és műveinek terjesztéséért.

Minden második éveben kerül sor a negyvenes évek népszerű revű és filmsztárjának, Bársony Rózsi emlékére létrehozott  emlékgyűrű átadására, amelyet titkos szavazással két év legígéretesebb szubrettjének szoktak  adományozni 1981 óta. A Bársony Rózsi emlékgyűrű idén Dancs Annamari ujjára került. A fiatal színésznő három éve Sepsiszentgyörgyről érkezett, a Budapesti Operettszínházba, ahol hamar a közönség kedvencévé vált, hiszen operettben és musicalben is hasonlóan sikeres alakításokat nyújt. A Marica grófnő Lizájaként , A Csárdáskirálynő Stázijaként  és a Viktória Lia San-jaként bebizonyította, hogy a magyar szubrett-hagyományok méltó örököse és folytatója.

Dancs Annamari Kálmán Yvonne-val

Számomra minden nap, minden előadás, amelyet az Operettszínházban tölthetek, játszhatok egy beteljesült álom – nyilatkozta a művésznő. – Hatalmas megtiszteltetés, hogy a legendás Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika, Felföldy Anikó,  vagy az újgenerációs szubrettek Szendy Szilvi,  Peller Anna, Kékkovács Mara után rám voksolt a szavazóbizottság. Nagyon hosszú utat tettem meg, amíg ebbe a színházban, ezekben a szerepekben lehetőséget kaptam, és biztos vagyok benne, hogy a pop-énekesi pályám, az erdélyi koncertek, tapasztalatok nélkül  nem lennék ma itt.

Annamari számára  az idei évad kezdése sok jót hozott. Eljátszhatta élete első operett-primadonna szerepét , Pünkösdy Katót Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettjében. A  szakma, mondhatni tökéletesnek tartja ezt a művet, hiszen bármilyen korban megállja a helyét, olyan slágerekkel mint, Mi muzsikus lelkek, Gyere, te nímand!, Van a Bajza utca sarkán egy kis palota, Látta-e már Budapestet éjjel, Éjjel az omnibusz tetején . Annamari igazi sztárszereposztás mellett játsza a kisprimadonnát, olyan színészlegendák partnereként, mint Huszti Péter, Hommonai Zsolt, Oszvald Marika, Peller Károly, Faragó András, Szendy Szilvi.

A díjazottak

–  Az első próbán, amikor Huszti tanár úrral  próbáltam, remegett a kezem-lábam, mint aki életében még sosem állt  színpadon – meséli mosolyogva az énekesnő. – Sosem felejtem el, hogy gyerekkoromban az első mozifilm-élményem a Kálmán Imre éltéről szóló film volt, amelyben Huszti Péter alakította a nagy zeneszerzőt, most pedig sok év után vele játszhatok egy operettben, a  mai gálán pedig a nagy zeneszerző lányának, Kálmán Yvonne társaságában lehetek.

Az első kritikai visszhangok  is pozitíven értékelik az erdélyi lány teljesítményét:„… Minden mozzanata hihető. A hangja pedig gyönyörűen szól, és ami a non plus ultra, hogy érteni is, amit énekel!  Hatalmas tehetség ez a lány. (…)A duettek is kidolgozottak, Hommonai Zsolttal nagyokat énekelnek!”

Az év vége is hoz még kihívásokat a művésznő számára. November 3-án szintén egy gálában lép fel, amelyben  száz évvel születése után színpadi utódai emlékeznek majd Rökk Marikára, aki a 40-es évek, legnépszerűbb európai revűfilm sztárja volt, és  aki az Operettszínházban is sokat énekelt és táncolt. A műsorban közreműködnek a magyar és a német  zenésszínpad legnagyobb előadói, köztük  Gabriele Jacoby –Rökk Marika lánya is. A december is zsúfolt Annamari számára, hiszen újra Izraelben turnézik, ezúttal a Csárdáskirálynőt játsszák 12 előadásban a  Tel Aviv-i Operában, majd visszatérve Budapestre a már hagyományos Szilveszteri és Újévi Gálákban zárja illetve kezdi az új évet.