Erdély egyik legszebb építménye a gernyeszegi Teleki-kastély

Mindössze 17 kilométerre Marosvásárhelytől, a Maros bal oldali partján, Gernyeszegen található a csodálatos Teleki-kastély. A „Maros ékköve” jelzővel illetett épületegyüttest Erdély egyik legszebb kastélyának tartják.

A Teleki-kastélyt 1771 és 1778 között építették fel egy középkori vár helyére, amit az akkori új tulajdonos, Teleki Mihály parancsára bontottak le, miután a főúr egy különleges és impozáns kastélyt szeretett volna építtetni a nemesi család részére. Az épület a barokk stílus egyik legreprezentatívabb erdélyi alkotása, amely a Budapest környéki Grassalkovich-stílusú együttesekhez kapcsolódik. Talán sokak számára ismeretlen érdekesség, hogy az év beosztásának megfelelően, a kastélynak 52 szobája és 365 ablaka van.

Az államosítása után az épületegyüttest 2006-ban szolgáltatták vissza, majd 2011-ben került a Teleki család leszármazottainak a tulajdonába. Jelen pillanatban a kastély és az ezt körülvevő zöldövezet restaurálásán dolgoznak. Évente egyszer önkéntes fiatalok, történészekkel és tájépítészekkel karöltve, megszervezik a Gernyeszegi Kastélynapokat, ahol román és magyar nyelvű, kastélynézéssel egybekötött tematikus kiállításokkal készülnek. Idén az 1500 látogatóval büszkélkedhető eseményt július 23-án szervezték meg. Nem hivatalos adatok szerint az idei évben összesen 5000 látogatója volt a kastélynak, számolt be gróf Teleki Kálmán.

Naponta nyitva áll a látogatók előtt

A kastély kapuja a hét bármelyik napján nyitva áll a látogatók előtt, a belépés díjtalan. A látogatóknak azonban lehetőségük van adományozni, amit a kastély és a zöldövezet felújítására fordítanak. A turisták nagy része az országból való, de vannak közöttük magyarországi, és más európai országokból érkező látogatók is. A kastély rengeteg színes kulturális eseménynek ad otthont, ilyen például az Anna-bál, a Gernyeszegi Kastélynapok, koncertek, kiállítások, cserkésztáborok, vagy egyéb alkotó- és műhelytáborok. Ugyanakkor magánrendezvények és esküvők helyszíneként is igencsak közkedvelt.

A szomszédos településeken további két Teleki-kastély is található

Nevezetesen Sáromberkén és Marossárpatakon. A marossárpataki Teleki-kastély építését 1769-ben kezdte el gróf Teleki Sámuel. Az északi szárny 1769 és 1770 között épült, míg a déli szárny munkálatai 1773-ban kezdődtek el. A Teleki család sáromberki otthona Erdély legszebb barokk stílusú építménye volt. Az arisztokrata család férfitagjai fontos beosztásaik miatt gyakran utaztak külföldre, ahonnan rengeteg újszerű ötlettel tértek haza. Ez meglátszott a kastély építészeti stílusán is, amelynek szépsége rendszerint lenyűgözte a látogatókat. A család emellett rengeteg bútordarabot, porcelánt, szőnyeget, régiséget, fegyvert valamint trófeát is gyűjtött.

Az épületnek, mivel a helyi mezőgazdasági középiskolának ad otthont, jelenleg csak az udvara látogatható.

Share this post

PinIt
scroll to top