A Huszár-kastély tragikus sorsa: a megsemmisülés veszélye fenyegeti a kifosztott történelmi műemléket


Valamikor mesébe illő, ám valós jelenet volt a 15 hektárnyi területen húzódó, ritka fafélékkel díszített parkban sétálni, a Huszár-kastély melletti tóparton. Mára, ugyanebben a jelenetben egy végtelenül elszomorító látvány tárulna elénk: a gondozatlan, elhanyagolt állapotú park közepén egy romokban heverő történelmi emlékmű.

Fotó: mures.comisarul.ro

Fotó: mures.comisarul.ro

A Maros megyei Abafája településen fekvő Huszár-kastély siralmas állapotba került. Bár az épületet visszaszolgáltatták, a tulajdonosak semmit nem fektettek a felújításába, a megrongált és kifosztott kastély falai az évek múlásával egyre kisebbek lesznek. A környéken élők nemtörődömséggel vádolják az önkormányzatot és helyi intézményeket, a törvény értelmében azonban a kastély sorsáért egyetlen személy: az épület tulajdonosa felel. Az eset azonban nem egyedülálló az országban. A korszerűsítést célzó befektetések hiányában, Romániában több száz, vagy akár több ezer visszaszolgáltatott műemléket fenyeget a leromlás veszélye. Talán csak a törvény forradalmasítása vezetne érdembeli megoldáshoz a történelmi értékek ügyében.

Rommá vált kastély

A Szászrégen melletti Abafája településen található volt Bornemisza, jelenlegi Huszár-kastély 13. századi eredetű. A kastély a reneszánsz építészet jegyeit viseli magán, a XIX. század utolsó évtizedeiben azonban gróf Huszár Károly átalakíttatta, ekkor keletkeztek a romantikus részletek. Az épületben eredetileg 32 szoba volt. A kastély mellett található egy nagyon átépített, emeletes barokk melléképület és egy boltíves lóistálló, a XVIII. századból.

Fotó: glasulvailor.ro

Fotó: glasulvailor.ro

A kastély körüli, 15 hektárnyi területen húzódó parkban egykor három tó is volt, szigettel, hattyúkkal, grottával, egzotikus növényekkel, szökőkúttal és szobrokkal. Az államosítás után a park értékes fáiból tűzifa lett, a kastélyban és a melléképületekben termelőszövetkezeti iroda, majd fogyatékos gyerekek iskolája működött. A család visszakapta a romossá vált épületet. A tulajdonos, majd a kastély karbantartásával megbízott gondnok halála után, az épület egy Magyarországon élő örökös tulajdonába került, aki nem fektetett a felújítási munkálatokba, éppen ellenkezőleg, egy ideig megpróbálta értékesíteni. Időközben a kastély az opportunisták célpontjává vált, a romokban heverő emlékművet ma már a megsemmisülés veszélye fenyegeti.

A törvény előírásai és a hatóságok „tehetetlensége”

A helyiek főképp az önkormányzatot és az intézményeket tartják felelősnek a kialakult helyzetért. A törvény értelmében viszont az épületért mindössze egyetlen személy: a kastély tulajdonosa felel. Neki kellene biztosítania a felújítási munkálatokat és az épület védelmét.

Fotó: blog.multihobby.ro

Fotó: blog.multihobby.ro

„A kastélyt az egykori tulajdonosak leszármazottai kapták vissza. A törvény szerint az épület karbantartása kizárólag a tulajdonosra hárul. Mivel egy magántulajdonról beszélünk, egyetlen közintézmény sem nyújthat támogatást. Ez abban az esetben valósulhatott volna meg, ha a tulajdonosok különféle projekteken keresztül igényelték volna, bár az épület állapotát elnézve, óriási összegekre lenne szükség. Még abban az esetben is, ha a tulajdonos nem tudja finanszírozni a felújítási munkálatokat és az épület karbantartását, kötelessége őrök gondjaira bízni a létesítményt. A 422/2001-es számú törvény értelmében ennek elmulasztása büntetendő. Minden kötelezettség a tulajdonosra hárul, ha pedig nem áll rendelkezésére álló személyes finanszírozási forrás, akkor a műemlékvédelmi program keretében igényelhet támogatást erre a célra. Mivel egy magánszemély tulajdonában álló épületről van szó, csak a tulajdonos kérhet felújítási munkálatokra vonatkozó építkezési engedélyt. A támogatást pedig úgyszintén, csak a tulajdonosnak áll módjában megpályázni” – tájékoztatta Nicolae Băciuţ, a Maros Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője a vocea.biz portált.

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Fotó: Adrian Borda/Facebook

A Huszár-kastély esetében az új tulajdonos egyetlen lejt sem fektetett a rehabilitálásába. Ehelyett megpróbálta értékesíteni a kastélyt, de egyetlen érdeklődő sem akadt. Az állam azonban, az elővásárlási jog alapján, elsőbbséget élvezne az épület megvásárlásában. Csakhogy az állam sem érdeklődött az ingatlan iránt.

Kifosztott és megrongált emlékmű

A hatóságokat több ízben is riasztották a kastély, és a körülötte levő parkban történt fosztogatások miatt. A rendőrség több alkalommal indított bűnügyi eljárást a tettesek ellen, de arra is volt már példa, hogy a tulajdonost megbírságolták.

„Az abafájai kastély egy történelmi emlékmű, amely a romániai műemlékek jegyzékében is szerepel. 2014 folyamán a szászrégeni rendőrség több alkalommal is felhívta a kastély karbantartásával megbízott személy figyelmét, hogy a tulajdonosok kötelesek biztosítani a biztonsági őrséget, ezt azonban továbbra sem tették meg. Ez ügyben bejelentést tettünk a megyei tanácshoz és a művelődési igazgatósághoz is. 2015-ben a törvény megszegése miatt 4000 lejjel bírságolták meg a tulajdonost. Ezt követően újabb bejelentéseket tettünk a fent említett szervekhez. 2014 és 2015 között több alkalommal indult bűnügyi eljárás lopás bűncselekménye miatt, miután az elkövetőket különböző fa- és építkezési anyagok jogtalan eltulajdonítási közben érték tetten a rendőrök” – számolt be Carmen Frandeș, a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség szóvívője.

A problémát magasabb szinten kell keresni. De mi lenne a megoldás?

A kialakult helyzetre a törvény módosítása jelentene megoldást, egy olyan forradalmasítás, ami igazi áttörést hozhatna ezen a területen. Romániában ugyanis több ezer hasonló esettel találkozunk.

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Fotó: Adrian Borda/Facebook

“Módosítani kellene a törvényt, hogy lehetővé tegye az elhanyagolt, tulajdonosok által nem megfelelően karbantartott történelmi műemlékek elkobzását és államosítását. Egy hasonló tervezet gyökeresen megváltoztatná a jelenlegi helyzetet, mivel több ezer olyan esetet ismerünk az országban, ahol a visszaszolgáltatott műemlékeket a tulajdonosok nem tudják megfelelően karbantartani. Ez rendkívül szomorú, hiszen a kastély erősen megrongálódott állapotban van, az összeomlás szélén áll. A lopások, fosztogatások miatt pedig egyre jobban gyengül az épület szerkezete”– vélekedik a Maros Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője.

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Európa volt kommunista államai közül, az utóbbi két évtizedben Romániában történt a legtöbb visszaszolgáltatás. 1991 és 2013 között 9000 ingatlan, és több mint egymillió hektárnyi földterület került vissza az eredeti tulajdonosokhoz. Ami a visszaszolgáltatott műemlékeket illeti, csak a fővárosban 1500 ilyen épület van. Ezeknek pedig nagyjából egyharmada mind a mai napig elhagyottan áll.

Fotó: vocea.biz

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


3 thoughts on “A Huszár-kastély tragikus sorsa: a megsemmisülés veszélye fenyegeti a kifosztott történelmi műemléket

 1. Péntek Éva

  Pár hete jártam “otthon”,Abafáji születési vagyok,siralmas……………..Szerintem van benne némi szándékossság is…………………Ha valami román kötödése lenne ,ezt nem hagyták volna megtörténni………

  Válasz
 2. Marosi J

  Hozzászólok. Elgondolkoztatott. Csak röviden, mert mindenki siet.
  Magántulajdon volt, virágzott, jött egy történelmi fordulat és egy állam magáévá tette az akkor még tökéletes állapotban levő épületet és környékét. Használta évekig. Kihasználta. A volt tulajdonos el lett felejtve. Kisemmizetten tönkremehetett, senkit nem érdekelt. Teltek az évek. Újra jött egy ttörténelmi fordulat. Az állam visszaszolgáltatja az ingatlant. Kinek és milyen állapotban? Mennyi idő elteltével? Felelősségvállalás elfelejtve, sőt ellenkezőleg, felelősség áthárítva a régi tulajdonosra.
  Ha arra járok remélem lesz idő megnézni a helyet.

  Micsoda élet peyseghetett ott míg valakié volt és nem az államé…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.