A Huszár-kastély tragikus sorsa: a megsemmisülés veszélye fenyegeti a kifosztott történelmi műemléket


Valamikor mesébe illő, ám valós jelenet volt a 15 hektárnyi területen húzódó, ritka fafélékkel díszített parkban sétálni, a Huszár-kastély melletti tóparton. Mára, ugyanebben a jelenetben egy végtelenül elszomorító látvány tárulna elénk: a gondozatlan, elhanyagolt állapotú park közepén egy romokban heverő történelmi emlékmű.

Fotó: mures.comisarul.ro

Fotó: mures.comisarul.ro

A Maros megyei Abafája településen fekvő Huszár-kastély siralmas állapotba került. Bár az épületet visszaszolgáltatták, a tulajdonosak semmit nem fektettek a felújításába, a megrongált és kifosztott kastély falai az évek múlásával egyre kisebbek lesznek. A környéken élők nemtörődömséggel vádolják az önkormányzatot és helyi intézményeket, a törvény értelmében azonban a kastély sorsáért egyetlen személy: az épület tulajdonosa felel. Az eset azonban nem egyedülálló az országban. A korszerűsítést célzó befektetések hiányában, Romániában több száz, vagy akár több ezer visszaszolgáltatott műemléket fenyeget a leromlás veszélye. Talán csak a törvény forradalmasítása vezetne érdembeli megoldáshoz a történelmi értékek ügyében.

Rommá vált kastély

A Szászrégen melletti Abafája településen található volt Bornemisza, jelenlegi Huszár-kastély 13. századi eredetű. A kastély a reneszánsz építészet jegyeit viseli magán, a XIX. század utolsó évtizedeiben azonban gróf Huszár Károly átalakíttatta, ekkor keletkeztek a romantikus részletek. Az épületben eredetileg 32 szoba volt. A kastély mellett található egy nagyon átépített, emeletes barokk melléképület és egy boltíves lóistálló, a XVIII. századból.

Fotó: glasulvailor.ro

Fotó: glasulvailor.ro

A kastély körüli, 15 hektárnyi területen húzódó parkban egykor három tó is volt, szigettel, hattyúkkal, grottával, egzotikus növényekkel, szökőkúttal és szobrokkal. Az államosítás után a park értékes fáiból tűzifa lett, a kastélyban és a melléképületekben termelőszövetkezeti iroda, majd fogyatékos gyerekek iskolája működött. A család visszakapta a romossá vált épületet. A tulajdonos, majd a kastély karbantartásával megbízott gondnok halála után, az épület egy Magyarországon élő örökös tulajdonába került, aki nem fektetett a felújítási munkálatokba, éppen ellenkezőleg, egy ideig megpróbálta értékesíteni. Időközben a kastély az opportunisták célpontjává vált, a romokban heverő emlékművet ma már a megsemmisülés veszélye fenyegeti.

A törvény előírásai és a hatóságok „tehetetlensége”

A helyiek főképp az önkormányzatot és az intézményeket tartják felelősnek a kialakult helyzetért. A törvény értelmében viszont az épületért mindössze egyetlen személy: a kastély tulajdonosa felel. Neki kellene biztosítania a felújítási munkálatokat és az épület védelmét.

Fotó: blog.multihobby.ro

Fotó: blog.multihobby.ro

„A kastélyt az egykori tulajdonosak leszármazottai kapták vissza. A törvény szerint az épület karbantartása kizárólag a tulajdonosra hárul. Mivel egy magántulajdonról beszélünk, egyetlen közintézmény sem nyújthat támogatást. Ez abban az esetben valósulhatott volna meg, ha a tulajdonosok különféle projekteken keresztül igényelték volna, bár az épület állapotát elnézve, óriási összegekre lenne szükség. Még abban az esetben is, ha a tulajdonos nem tudja finanszírozni a felújítási munkálatokat és az épület karbantartását, kötelessége őrök gondjaira bízni a létesítményt. A 422/2001-es számú törvény értelmében ennek elmulasztása büntetendő. Minden kötelezettség a tulajdonosra hárul, ha pedig nem áll rendelkezésére álló személyes finanszírozási forrás, akkor a műemlékvédelmi program keretében igényelhet támogatást erre a célra. Mivel egy magánszemély tulajdonában álló épületről van szó, csak a tulajdonos kérhet felújítási munkálatokra vonatkozó építkezési engedélyt. A támogatást pedig úgyszintén, csak a tulajdonosnak áll módjában megpályázni” – tájékoztatta Nicolae Băciuţ, a Maros Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője a vocea.biz portált.

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Fotó: Adrian Borda/Facebook

A Huszár-kastély esetében az új tulajdonos egyetlen lejt sem fektetett a rehabilitálásába. Ehelyett megpróbálta értékesíteni a kastélyt, de egyetlen érdeklődő sem akadt. Az állam azonban, az elővásárlási jog alapján, elsőbbséget élvezne az épület megvásárlásában. Csakhogy az állam sem érdeklődött az ingatlan iránt.

Kifosztott és megrongált emlékmű

A hatóságokat több ízben is riasztották a kastély, és a körülötte levő parkban történt fosztogatások miatt. A rendőrség több alkalommal indított bűnügyi eljárást a tettesek ellen, de arra is volt már példa, hogy a tulajdonost megbírságolták.

„Az abafájai kastély egy történelmi emlékmű, amely a romániai műemlékek jegyzékében is szerepel. 2014 folyamán a szászrégeni rendőrség több alkalommal is felhívta a kastély karbantartásával megbízott személy figyelmét, hogy a tulajdonosok kötelesek biztosítani a biztonsági őrséget, ezt azonban továbbra sem tették meg. Ez ügyben bejelentést tettünk a megyei tanácshoz és a művelődési igazgatósághoz is. 2015-ben a törvény megszegése miatt 4000 lejjel bírságolták meg a tulajdonost. Ezt követően újabb bejelentéseket tettünk a fent említett szervekhez. 2014 és 2015 között több alkalommal indult bűnügyi eljárás lopás bűncselekménye miatt, miután az elkövetőket különböző fa- és építkezési anyagok jogtalan eltulajdonítási közben érték tetten a rendőrök” – számolt be Carmen Frandeș, a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség szóvívője.

A problémát magasabb szinten kell keresni. De mi lenne a megoldás?

A kialakult helyzetre a törvény módosítása jelentene megoldást, egy olyan forradalmasítás, ami igazi áttörést hozhatna ezen a területen. Romániában ugyanis több ezer hasonló esettel találkozunk.

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Fotó: Adrian Borda/Facebook

“Módosítani kellene a törvényt, hogy lehetővé tegye az elhanyagolt, tulajdonosok által nem megfelelően karbantartott történelmi műemlékek elkobzását és államosítását. Egy hasonló tervezet gyökeresen megváltoztatná a jelenlegi helyzetet, mivel több ezer olyan esetet ismerünk az országban, ahol a visszaszolgáltatott műemlékeket a tulajdonosok nem tudják megfelelően karbantartani. Ez rendkívül szomorú, hiszen a kastély erősen megrongálódott állapotban van, az összeomlás szélén áll. A lopások, fosztogatások miatt pedig egyre jobban gyengül az épület szerkezete”– vélekedik a Maros Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője.

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Fotó: Adrian Borda/Facebook

Európa volt kommunista államai közül, az utóbbi két évtizedben Romániában történt a legtöbb visszaszolgáltatás. 1991 és 2013 között 9000 ingatlan, és több mint egymillió hektárnyi földterület került vissza az eredeti tulajdonosokhoz. Ami a visszaszolgáltatott műemlékeket illeti, csak a fővárosban 1500 ilyen épület van. Ezeknek pedig nagyjából egyharmada mind a mai napig elhagyottan áll.

Fotó: vocea.biz