Körülbelül 4 órát telefonál egy átlagos mobilhasználó havonta


Az átlagos romániai telefon-és mobilinternet-felhasználó 202 percet beszél telefonon hálózaton belül, 30 percet pedig a hálózaton kívül. Emellett 60 SMS-t küld havonta, ebből 57-et a saját hálózatán belül, 3-at hálózaton kívül, és 100 MB internetet használ, derült ki az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) adataiból.

Az ANCOM a 2013-as adatok alapján három felhasználótípus profilját készítette el a Veritel.ro alkalmazás segítségével. Az átlagos felhasználó mellett szerepel az alkalmi, illetve az intenzív felhasználó típusa is. Az előbbi 33 MB internetet, 20 SMS-t, 67 hálózaton belüli és 10 hálózaton kívüli percet fogyaszt havonta, míg az utóbbi 300 MB internetet, 180 sms-t, 606 hálózaton belüli és 90 hálózaton kívüli percet havonta.

Ugyancsak a Veritel.ro alkalmazás segítségével elkészítették a vezetékes telefon felhasználók hasonló profiljait is. Az adatok szerint az átlagos felhasználó vezetékes telefonról havonta 58 percet beszél hálózaton belül és 34 percet hálózaton kívül.

A Veritel.ro alkalmazással egyébként bármelyik felhasználó ingyen megállapíthatja azt is, melyik lenne számára a legmegfelelőbb mobil-vagy vezetékes telefon-bérlet, saját preferenciái alapján.