Nálunk dögivel nőnek a vadnövények, de alig gyűjtik őket. Külföldön viszont igazi ínyencségek!

Emlékszem, gyerekkoromban gyakran jártunk ki a rétre csalánt, mentát gyűjteni. Előbbiből remek levest és főzeléket készített a nagyi, utóbbiból mennyei teát főztünk, és azt kortyolgattuk egész télen. Ha megfázás vagy gyomorrontás gyötört, mindig volt a kamrában megfelelő fű a csillapítására.

Nálunk dögivel nőnek a vadnövények, de alig gyűjtik őket. Külföldön viszont igazi ínyencségek!

Gondosan szárítgattuk, tasakoltuk be télire a bodza, akác, hárs virágát, és ha galagonya, csipkebogyó, kökény és egyéb szárított gyümölcs társult hozzá, mi voltunk a legboldogabbak. Alig vártuk a tavaszt, hogy erdei salátát szedhessünk, a vadkömény gyűjtése pedig igazi élmény volt. A mai gyerekek viszont csak biológiaórán találkoznak ezekkel, és e fantasztikus élmények immár hiányoznak az életükből…

A nagyanyáink titkos hozzávalóit az új generáció alig ismeri. Pedig a fűszer- és gyógynövények ott élnek körülöttünk, teljesen szabadon és gondozatlanul, a maguk száz százalékban természetes, adalékmentes voltában, csak be kell gyűjteni őket. Mégis, erre alig kerül sor.

Erdély bővelkedik a vadnövényekben! Európa-szinten Románia az első helyen áll e természeti kincsek lelőhelyeinek ranglistájában. Valósággal kaszálni lehetne a vadmentát, zsályát, csalánt a mezőkön, de ezek mégsem kerülnek az asztalra, sem az otthonunkban, nemhogy a vendéglőinkben. Külföldön viszont vagyont érnek e növényekből készült hagyományos ételek.

Míg egy legelőn nálunk 100–250 vadnövény él, addig Európa más rétjein mindössze 10–15 faj található meg. Ezért is oly különleges a mi vidékünk. Mégis, a határokon túl már léteznek éttermek, ahol a konyha kizárólag vadnövényeken alapul, de nálunk, ahol minden adva van, nem. Pedig az alapanyagok ingyen és bérmentve ott vannak az orrunk előtt.

Nem kell rögtön éttermi nagyságban gondolkodnunk, ha felelevenítenénk a gyermekkorunk legédesebb emlékeit! Persze, ha van rá lehetőség, mindenképp érdemes ilyesmibe fektetni. Biztosan lesz rá érdeklődő! Viszont kezdjük azzal, hogy kihasználjuk a hétvégéinket, és újra kimegyünk a természetbe. Vigyük ki a gyerekeinket, tanítsuk meg őket a legnépszerűbb gyógynövényekre, gyűjtsük ismét őket, és élvezzük a jótékony hatásaikat.

Százszor egészségesebb azokat fogyasztani, mint a boltban kapható szemetet, ráadásul értékes perceket tölthetünk el együtt, ami a mai rohanó világban igazi gyógyír az elmének és a léleknek…

Share this post

PinIt
scroll to top