Néhány hasznos tanács, hogyan vezessen télen


A hó, a jég és az ónos eső megérkeztével számos problémával találjuk magunkat szembe autósként az utakon, s ha valóban biztonságosan szeretnénk közlekedni, érdemes odafigyelni a téli vezetési tanácsokra, vezetéstechnikai tippekre, valamint a gépjármű megfelelő felszereltségére. Nem elegendő, ha a hét fok körüli hőmérséklet beköszöntekor lecseréljük az abroncsot, az is nagyon fontos, hogy másként guruljunk az utakra a vezetést illetően is, mint a száraz, jól tapadó aszfalt esetében.]

telivezetesi-tanacsok

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a téligumi fontosságára, ám az sem mindegy, hogy a kritikus négy milliméter profilmélység alatt van-e annak kopottsága. Ha mindenképpen cserére szorul, ne kockáztasson, vásároljon olyan abroncsot, mely funkciójának maradéktalanul megfelel! A teligumit.hu minőségi téligumi választékkal áll azok rendelkezésére, akik kedvező áron szeretnék megoldani a problémát.

Hasonlóan a gumikhoz az is rendkívül fontos, hogy kilássunk a gépjárműből. Amikor a lefagyott, havas szélvédővel szembesülünk reggelente, ne sajnáljuk az időt annak tisztítására, páramentesítésére, hiszen akár életünk is múlhat azon, hogy az egyébként is rossz látási viszonyok között mennyire észleljük a körülöttünk történő eseményeket.

A hó, a latyak és a velük járó szennyeződések a fényszórón is nyomot hagynak, ami szintén veszélyes lehet. Induláskor, valamint a közlekedés során is ügyeljünk arra, hogy megfelelően lássunk, és látszódjunk is!

Természetesen nem elegendő a gépjármű felkészítése a télre, az is lényeges, hogy miként reagálunk olyan váratlan szituációkban, amikor például megcsúszik az autó. Ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjunk kormányozni, ajánlott a kabátot levenni, mielőtt a volán mögé ülünk. Nem csak biztonsági szempontból lényeges ez, hanem a kényelmes vezetés miatt is. A cipőválasztásnál fontos olyan mellett dönteni, amely nem csúszik még nedves állapotban sem, és alkalmas arra, hogy a pedálkezelés kifogástalan legyen rajta keresztül.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy amennyiben csak két abroncs kerül lecserélésre költségtakarékossági szempontok miatt, akkor az újakat hova szereltessék fel. Mindenképpen javasoltak a hátsó tengelyek, és ügyeljen arra is, hogy nyárigumival ne kombinálja ezeket, jobb a kissé kopott téli, mintha a jeges,havas útviszonyok között teljesen kezelhetetlen nyárit választaná egy tengelyre.

Amennyiben nincsen nagy gyakorlata a latyakos utakon, hasznos lehet, ha egy üres útszakaszon fékpróbát végez, kitapasztalja, mennyire jó a tapadás, és miként viselkedik a gépjármű az egyes kormánymozdulatokra. Ha bekövetkezett a baj, és megcsúszott egy-egy kanyarban az autó fara, akkor semmiképp ne fékezzen hirtelen, hiszen ezzel csak ronthat a helyzeten, inkább kormányozzon ellen, ezzel csökkentve a helyzet komolyságát! Téligumit akár webáruházon keresztül is beszerezhet, olcsón, kényelmesen, téli gumi akció iránt érdeklődve hívja segítségül a világhálót, és rendeljen néhány kattintással! A körültekintés és az odafigyelés a téli útviszonyok közötti vezetés alkalmával rendkívül fontos, Ön és családja biztonsága is múlhat rajta, ne hanyagolja hát el a kérdést!