Székelység Bukarest szívében – a János Bácsi hagyományos fűszerüzlet


A bukarestiek számára nemrég egy újabb választási lehetőség került fel a hagyományos termékek palettájára. Rab Tamás és Nicu Indreica hagyományos székely termékekkel várják a vásárlókat, a náluk kapható gyöngytyúk májkrém pedig csak úgy simogatja az ízlelőszemölcsöket.

Minden termék a Székelyföldről származik

Nicu és Tamás évtizedek óta barátok. A feleségeik révén találkoztak egymással, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást. A két család együtt látja el a teendőket a fűszeres boltban: „Mindketten Brassóból származunk, egy utcában lakunk. A fűszeres bolt indítása a Tamás ötlete volt, hogy Székelyföldről hozzunk a fővárosba termékeket. Mielőtt megnyitottunk rengeteg élelmiszeripari vásárba látogattunk el, felvettük a kapcsolatot helyi termelőkkel. A felvágottak, a kenyér, minden székely eredetű. Különlegességünk a gyöngytyúk májkrém. A termelő nagyon kedves volt velünk, támogatta az ötletet.”

Nicu még hozzátette, hogy amit a tévében látnak a bukarestiek a két nemzet viszonyát illetően, az távolról sem képviseli az igazságot, a két közösségnek semmi baja egymással, harmóniában együtt élnek: „Azt szerettük volna, hogy a kezdetektől minden világos legyen, nem akartunk senkit sem átverni. Kifüggesztettük az ajtóra, hogy Székely Fűszeres, tudják a vásárlók mit és honnan vesznek. Az embereknek nincs gondjuk ezzel, ellenkezőleg. Értékelik, mi pedig odafigyelünk rájuk. Mindenkivel szóba elegyedünk, bemutatjuk termékeinket. Az étel nagyon finom, függetlenül attól, kitől és honnan származik.”

Nincs etnikai feszültség

Amikor meghallották, hogy hol fogják értékesíteni termékeiket, a helyi termelők kissé húzták az orrukat. Nem látták, hogyan lehetséges, hogy egy hasonló fűszeres jól működjön a fővárosban. Nicu szerint a termelők eleinte szkeptikusak voltak az üzlet sikerét illetően, hogy a magyarellenes szemléletek miatt a vásárlók nem fogják jó szemmel nézni a boltot, de amint mondja, a kezdetektől tárt karokkal fogadták őket.

„A vásárlóknak tetszik, a termékeink nagyon finomak. A gyöngytyúk májkrém az egyik erősségünk. Na meg a szarvasgombás sajt, az valami csodálatos. Szeretnénk terjeszkedni, több kerületben is nyitni székely fűszerest. Ebben a vásárlóink és támogatnak, volt olyan aki már a segítségét is felajánlotta”, állítja a tulajdonos.

60.000 eurós befektetés

Tamás mesél a vállalkozás indításáról, amint mondja, a finanszírozás saját forrásból származik: „Nem használtunk európai alapot, vagy egyéb segítséget. Mi hoztuk a alaptőkét. Nekem van egy más vállakozásom is, de szerettem volna több területen terjeszkedni. Ismerve Nicut, és a nagyvállalatoknál szerzett tapasztalatát, tudtam, hogy amire ő ráteszi a kezét, az csak jól sikerülhet. A másik vállalkozásommal támogatom ezt. Az eddigi befektetés megközelítőleg 60.000 euróra tehető”.

Csípős, kevésbé csípős, minden ízlésnek találunk valamit. Minden itt forgalmazott terméket helyi termelők állítanak elő, Hargita és Kovászna megyében.

Miért éppen János Bácsi?

Tamás családjában a János név apáról fiúra szállt, ezt a hagyományt csak ő törte meg. Innen jött a névadó ötlet, a János Bácsi: „A név az édesapám neve, illetve az ő édesapjáé és a nagyapjáé. Mind Jánosok voltak. Mivel nálam ez megtört, valamilyen módon tovább szerettem volna vinni a hagyományt. Az termelők, akiktől vásárolunk meghívtak otthonukba, elmagyarázták milyen termékeket állítanak elő. Csak egyszer-kétszer találkoztunk velük, de így alakítottuk ki a termelői hálózatot. Olyan ez, mint egy család. Az emberek, miután tőlünk vásárolnak érezni fogják a különbséget. Hiába magyarázom nekik, inkább megkínálom őket. Így biztos visszatérnek. Ezt garantálni tudom”, tette hozzá a két férfi.

Forrás: start-up.ro