Téligumi használat a környező országokban


A téli hónapokban fokozott odafigyelést igényel az autósoktól az utakra gurulás, és nem csak a gépjármű felszereltségét illetően, hanem a téligumi használattal kapcsolatban is. Mielőtt a környező országokba munka, vagy szabadidős céllal útnak indulunk, fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy hol milyen szabályozás vonatkozik a téli abroncsra. Ha olyan területre igyekszik, ahol kötelező annak használata, érdemes a megfelelő profilmélységgel rendelkező szettet beszerezni, ezt a gumibomba.hu weboldalon elérhető áron teheti meg, ráadásul széles gumi választékból keresgélhet. Lássuk most, mely európai országban miként alakul az aktuális vonatkozó szabályozás!

gumibomba-maros

Magyarország: Bár a téligumi kötelezővé tételéről folyamatosan szó van, de egyelőre hazánkban nem történt meg ennek jogi szabályozása. Útviszonyok függvényében azonban a közútkezelő kihelyezhet olyan táblákat, melyek a hólánc használatára hívják fel a figyelmet az adott útszakaszon. Szöges abroncsokkal nálunk tilos az utakra gurulni!

Ausztria: Síelni indulók számára hasznos információ lehet, hogy a szomszédos országban a 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb teherautók, valamint a személyautók esetében kötelező a legalább 4 mm profilmélységgel rendelkező abroncs. A hólánc csak összefüggő hótakaró esetében megengedett, hiszen ellenkező esetben a burkolatot károsíthatja.

Csehország: Hólánc és téli abroncs a november 1-től április 30-ig terjedő időszakban azokon az útszakaszokon kötelező, ahol erre kifejezetten felhívják az autósok figyelmét a kihelyezett táblák.

Franciaország: Bár téligumival nem, de hólánccal, mint kötelező tartozékkal fel kell, hogy legyen szerelve autónk, ha e területre érkezünk.

Horvátország: Négy évszakos, vagy téli abroncsot legalább a hajtott tengelyen használni kell, de például Lika és Gorki Kotar körzetében a hólánc is kötelező.

Luxemburg: Jogszabály nem írja elő kötelezően a téligumi használatát, de a nyári és téli abroncsok vegyes használata kifejezetten tiltott.

Németország: Hazánktól eltérően Németországban minimálisan 1,6 mm profilmélységű téli abroncs még megfelelően számít, és bár kötelező jelleggel nem kell ezt használni, de aki a nyárigumi miatt akadályozza a forgalmat, az akár 40  eurós büntetésre is számíthat.

Olaszország: A hólánc és a téligumi is kötelező lehet időjárási viszonyoktól függően.

Svájc: Több európai országéhoz hasonló gyakorlatot alakított ki Svájc is, mely szerint a nyárigumi használatból eredeztethető balesetek esetén büntetések és kártérítés is várhatóak.

Szerbia: Csak indokolt esetben tehető kötelezővé a téli gumi és a hólánc.

Szlovákia: Minimum 4 mm profilmélységű abroncs használata a hóviszonyok függvényeként kötelező lehet, hiánya pedig 60 eurónyira is fájhat a jármű tulajdonosának. Az autóbuszok és a teherautók esetében november 15 és március 31 között viszont kötelező a hajtott tengelyen a téli változat. Fontos információ lehet az útnak indulóknak, hogy az autópályákon igen szigorúan veszik a követési távolságok betartását.

Szlovénia: Akár a határon is ellenőrizhető a hólánc megléte nagyobb havazások alkalmával, de alapvetően két téligumi is elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy a kötelező szabályozásnak eleget tegyünk.

Románia: Büntetésre, kártérítési és mentési költségekre kötelezhető az az autós, aki a november 1. és március 31 közötti időszakban kifejezetten a téligumi hiánya miatt okoz balesetet. Használata tehát kötelező szomszédunkban.

Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia: Téligumi nélkül ne induljon útnak e területekre!

Belgium, Hollandia, Lengyelország, Dánia, Oroszország, Nagy-Britannia: Jogszabály kötelező érvénnyel nem mondja ki a téli abroncs használatát, de az akadálymentes közlekedés érdekében ajánlottak ezek a felszerelések.

A gumibomba weboldalán a szükséges alufelni is beszerezhető, érdemes körülnéznie az áruházban, ha elérhető áron szeretné gépjárművét felszerelni a legjobb minőségű termékekkel!