10 százalékkal drágulhat a kenyér

Akár 10 százalékkal is drágulhat a kenyér, a búza és a liszt árának emelkedése miatt, de amiatt is, hogy a minimálbér 1.450 lejre való emelkedése nyomán többet kell fizetni az alkalmazottaknak – nyilatkozta csütörtökön az AGERPRES hírügynökségnek a Rompan malom- és sütőipari munkáltatók szervezetének elnöke, Aurel Popescu.

“Az előjelek szerint emelkedhet még a kenyér ára ebben az időszakban, és ennek négy oka van. Elsősorban a búza ára március elsejétől 7-8 százalékkal nőtt a megnövekedett exportigények miatt. Másodsorban a minimálbér 1.450 lejre való emelésével nőtt az alkalmazottak utáni kiadások összege (…) és be kell ismernünk, hogy a villamosenergia és a gáz ára is emelkedett tavalyhoz képest. Százalékban kifejezve elmondhatom, hogy 10 százalékos drágulásra lehet számítani” – magyarázta a Rompan elnöke.

Jelenleg egy tonna búza tíz százalékkal drágább, mint tavaly, 780 – 800 lejbe kerül. A liszt ára 850 lejről 1.000 lejre nőtt tonnánként. A Rompan elnöke szerint egyes pékségek már megemelték az árakat.

Romániában csökkent az elmúlt években a kenyérfogyasztás mértéke, egy év alatt az egy főre eső 98 kilogrammos fogyasztás visszaesett 96 kilogrammra, de még mindig az európai átlag fölött van, amely 82 kg/fő/év. Az ország pékségei havonta összesen mintegy 180.000 tonna kenyeret adnak el.

A malom- és sütőiparban 80.000 alkalmazott dolgozik, az iparágnak évente 2,5 milliárd eurós forgalma van az országban.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top