13 milliárd eurós büntetést kapott az EU-tól az Apple


Brutális büntetést szabott ki az Európai Bizottság az Apple-re, azok után, hogy az amerikai vállalat 2003 óta nem fizetett adót a cég termékeinek európai eladásai után.

Fotó: wired.com

Fotó: wired.com

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az Apple 2003-ban még 1 százalékos társasági adót fizetett az Európában elért nyeresége után, 2014-ben pedig már csak 0,005 százalékot. Az Európai Bizottság három éves nyomozást folytatott, amelynek során kiderült, hogy a vállalat két, csak papíron létező, Írországba bejegyzett cégen keresztül úszta meg az adózást.

A bizottság szerint az ír kormány jogtalanul adott adókedvezményt az amerikai vállalat cégeinek. Írországban 12,5 százalékos a profitadó, ami már így is a legalacsonyabb az Európai Unióban. Az egyes vállalatoknak nyújtott adókedvezmények sértik az állami támogatásokra vonatkozó uniós előírásokat, a brüsszeli testület ezért a 13 milliárd euró értékű támogatás és a kamatok visszafizetésére szólította fel a vállalatot. A hírek szerint ez a Brüsszel által valaha kiszabott legnagyobb adózási büntetés.

Nem sokkal a bejelentést követően Írország és az Apple is jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ebben az esetben az ügy majd az Európai Unió Bírósága elé kerül, ahol vélhetően még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!