13 milliárd eurós büntetést kapott az EU-tól az Apple


Brutális büntetést szabott ki az Európai Bizottság az Apple-re, azok után, hogy az amerikai vállalat 2003 óta nem fizetett adót a cég termékeinek európai eladásai után.

Fotó: wired.com

Fotó: wired.com

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az Apple 2003-ban még 1 százalékos társasági adót fizetett az Európában elért nyeresége után, 2014-ben pedig már csak 0,005 százalékot. Az Európai Bizottság három éves nyomozást folytatott, amelynek során kiderült, hogy a vállalat két, csak papíron létező, Írországba bejegyzett cégen keresztül úszta meg az adózást.

A bizottság szerint az ír kormány jogtalanul adott adókedvezményt az amerikai vállalat cégeinek. Írországban 12,5 százalékos a profitadó, ami már így is a legalacsonyabb az Európai Unióban. Az egyes vállalatoknak nyújtott adókedvezmények sértik az állami támogatásokra vonatkozó uniós előírásokat, a brüsszeli testület ezért a 13 milliárd euró értékű támogatás és a kamatok visszafizetésére szólította fel a vállalatot. A hírek szerint ez a Brüsszel által valaha kiszabott legnagyobb adózási büntetés.

Nem sokkal a bejelentést követően Írország és az Apple is jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ebben az esetben az ügy majd az Európai Unió Bírósága elé kerül, ahol vélhetően még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.