Júniusban nőtt a nettó átlagbér Romániában


A statisztikai intézet hétfőn közzétett adatai szerint, májushoz képest júniusban 0,7 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában, így elérte a 2078 lejt.

Fotó: Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

A júniusi bruttó átlagbér 2874 lej volt, ami az előző hónaphoz képest szintén 0,7 százalékos növekedést jelent.

A legjövedelmezőbb ágazat továbbra is az IT szektor marad, ahol a júniusi nettó átlagfizetés 5295 lej volt. Ezzel szemben, a lista másik végén a vendéglátóipar áll, ahol a nettó átlagbér továbbra sem haladja meg a 1251 lejt.

Júniusban 10 százalék feletti volt a fizetésemelkedés a távközlésben, a gyógyszer- és textiliparban, valamint a vízi szállításban is. Emellett a legnagyobb mértékben – 14,5 százalékkal – az italgyártásban nőtt az átlagbér. A dohányiparban és a biztosító társaságoknál átlagosan 4 százalékos bércsökkenést jegyeztek.

Az állami alkalmazottakat illetően, a közigazgatásban dolgozók bére átlagosan 0,2 százalékkal emelkedett, a tanügyi meg az egészségügyi alkalmazottak esetében pedig átlagban 5-6 százalékkal csökkentek a fizetések. Így a pedagógusok nettó átlagbére júniusban 1932 lej, míg az egészségügyben dolgozóké 1969 lej volt.

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.