Júniusban nőtt a nettó átlagbér Romániában


A statisztikai intézet hétfőn közzétett adatai szerint, májushoz képest júniusban 0,7 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában, így elérte a 2078 lejt.

Fotó: Pixabay.com

Fotó: Pixabay.com

A júniusi bruttó átlagbér 2874 lej volt, ami az előző hónaphoz képest szintén 0,7 százalékos növekedést jelent.

A legjövedelmezőbb ágazat továbbra is az IT szektor marad, ahol a júniusi nettó átlagfizetés 5295 lej volt. Ezzel szemben, a lista másik végén a vendéglátóipar áll, ahol a nettó átlagbér továbbra sem haladja meg a 1251 lejt.

Júniusban 10 százalék feletti volt a fizetésemelkedés a távközlésben, a gyógyszer- és textiliparban, valamint a vízi szállításban is. Emellett a legnagyobb mértékben – 14,5 százalékkal – az italgyártásban nőtt az átlagbér. A dohányiparban és a biztosító társaságoknál átlagosan 4 százalékos bércsökkenést jegyeztek.

Az állami alkalmazottakat illetően, a közigazgatásban dolgozók bére átlagosan 0,2 százalékkal emelkedett, a tanügyi meg az egészségügyi alkalmazottak esetében pedig átlagban 5-6 százalékkal csökkentek a fizetések. Így a pedagógusok nettó átlagbére júniusban 1932 lej, míg az egészségügyben dolgozóké 1969 lej volt.