Több mint 400 környezetkímélő autót adtak el az év első három hónapjában Romániában

407 új, hibrid és elektromos autót vásárolt a romániai lakosság az év első három hónapjában – ez 223%-os növekedést jelent az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva, amikor 126 ilyen jármű talált gazdára – derül ki a Romániai Autógyártók és -importőrök Egyesületének (APIA) statisztikáiból.

Több mint 400 környezetkímélő autót adtak el az év első három hónapjában Romániában

2017 januárja és márciusa között elektromos autókból 310%-kal, hibrid meghajtású járművekből pedig 215,5%-kal adtak el többet, mint 2016 első három hónapjában. Az összes eladott új autó számához viszonyítva a környezetkímélő járművek aránya 1,7%.

A legkelendőbb elektromos autó a BMW által gyártott modell volt, amelyből 14-et adtak el, aztán a Mercedes-Benz (8), az Audi (6), a Volkswagen (4), a Volvo (3) és a Porsche (2) következik a gyártók sorában.

A hibridautók piacán a Toyota vezet 328 eladott egységgel, a második helyen a Lexus áll, majd a Kia (3), valamint a Land Rover, a Mercedes Benz és a Ford következik egy-egy eladott járművel.

Az APIA statisztikái szerint tavaly összesen 1.183 környezetkímélő járművet értékesítettek Romániában, ami 138%-os növekedést jelent a 2015-ös esztendőhöz viszonyítva.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter nemrég úgy nyilatkozott, idén május közepén rajtol a roncsautóprogram, amelynek keretében 10.000 eurós támogatásban részesülhetnek azok, akik elektromos autót kívánnak vásárolni, a hibrid meghajtású járművek vásárlását pedig 4.500 euróval támogatják.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top