1 millió euróból újítanák fel a Transzplantációs Intézetet

ibcvtA Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnek (IBCvT) közel 1 millió euróra lenne szüksége ahhoz, hogy átfogó felújítási munkálatokat végezhessenek az épület(b)en. Nem beszélve arról, hogy a Gyereksebészeti Klinika több mint 10 éves gépekkel dolgozik, amelyeket le kellene már cserélni.

Dr. Horaţiu Suciu, az intézmény vezetője szerint, korszerű felszerelés és megfelelő körülmények nélkül nem lehet szó fejlődésről.

A szükségleteket felvonultató jelentéseket valamennyi egészségügyi miniszternek elküldték, azonban ezeket a dokumentumokat mindig jól eltették – nyilatkozta a vezető szakorvos.

Hozzátette, a legújabb gépezetek 2005-ben érkeztek, abban az évben,amikor létrejött a Gyereksebészeti Klinika, ahol szívátültetéseket és sebészeti beavatkozásokat hajtanak végre csecsemőkön. „Úgy vélem, ezek a gépek már használtak, morálisan is kimerítettek” – fogalmazott Suciu.

Egy másik nagy probléma, amellyel az IBCvT-nek meg kell küzdenie, a gyógyszerek hiánya. Pontosan két orvosságot nem lehet megtalálni az országban, azonban sikerült azokat más készítménnyel helyettesíteni – magyarázta dr. Horaţiu Suciu, aki számára az lenne a fontos, hogy legyen megfelelő felszerelés, és korszerűsítsék a műtőt, amely „egy szép napon a nyakukba omlik”.

Ami az intézet rehabilitációját illeti, Ovidiu Butuc, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója úgy nyilatkozott, elindították a szükséges eljárásokat, jövő héten pedig találkozni fognak az egészségügyi miniszterrel. Ígéretet kaptak afelől, hogy a gond megoldódik – vallotta Butuc. Több osztályt is átfogó felújítás alá vonnak. „Körülbelül három hónap múlva hozzá is látnak a munkához. Legkésőbb az év végéig a teljes klinika korszerű gépekkel lesz ellátva. A beruházás összértéke 1 millió euróra tehető.” – számolt be a kórház igazgatója.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top