10 éves a Marosvásárhelyi TVR


10 éve áll a nézők szolgálatában a Román Közszolgálati Televízió Marosvásárhelyi Stúdiója. A köztelevízió ötödik, legfiatalabb területi stúdiója 2008. május 5-én sugározta első műsorát. Adáskörzete a kezdetektől a hetedik fejlesztési régiót, azaz Maros, Kovászna, Hargita, Fehér, Brassó és Szeben megyéket foglalja magába, és mára a technikai megoldásoknak köszönhetően a műsorokat élőben a világhálón is lehet követni.

A híranyagokban, illetve a műsorokban feldolgozott témák főként a felsorolt régiókban zajló eseményekről szólnak. Közszolgálati feladatához mérten a Marosvásárhelyi Stúdió Kisebbségi Szerkesztősége által összeállított rétegműsorok az erdélyi magyarság sajátos életét mutatják be értékmentő és értékteremtő szándékkal. A kisebbségi műsorok szerkesztőségének fő célja a pártatlan tájékoztatás, illetve hogy a köztudatba emelje és tartsa a hazai kisebbségek szellemi és kulturális örökségének értékeit – az erdélyi, sajátos nyelvi, gazdasági és politikai környezetben.

Május 2-13 között különleges műsorok a képernyőn és nemcsak

Idén különleges programokkal készül a jubileumra a kisebbségi szerkesztőség a Pro Novum Kulturális Egyesülettel közösen. Május 2. és 13. között közönségtalálkozóval, ünnepi műsorrenddel, nótaesttel, sportrendezvénnyel illetve televíziós szakmai fórummal vonja meg az intézmény az első évtized mérlegét. Az események egyik legfontosabb szereplői ezúttal is a nézők lesznek, akikkel ezúttal személyes találkozásra is lesz lehetőség.

Május 2-13 között műsorválogatást láthatnak az elmúlt 10 év mozgóképes terméséből.

Május 11-én Nyitott Kapuk Napján leshetnek be az érdeklődők a televíziózás kulisszái mögé:

délelőtt 10 és délután 16 óra között stúdiólátogatáson vehetnek részt a televíziónézők.

Szintén 11-én, délután 17 órától TVR Minifoci Kupára kerül sor a Week-End telepi szabadidőközpont futballpályáján.

Nótaesten találkozhatnak helyi előadókkal

A Marosvásárhelyi TVR kisebbségi adásainak egyik legnézettebb műsora a Nótadoboz, amelyben helyi, közismert nótaénekesek, előadóművészek idézik fel az örökzöld és mindig időszerű, dalokban megfogalmazott üzeneteket.

A Marosvásárhelyi Köztelevízió és a Pro Novum Kulturális Egyesület Egy ernyő alatt című jubileumi programsorozatának egyik kiemelt eseménye a május 4-én sorra kerülő Nótaest, amelyre a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermébe várja a köztévé stúdiójának munkaközössége azokat, akik szívesen hallgatnák meg, – ezúttal nemcsak a televíziókészüléken keresztül, hanem személyesen is Ábrám Tibor, Koós Éva, Boros Emese, Buta Árpád, Gyárfás István, Miklós Szilvia, Szilágyi Sándor hangján a jól ismert dallamokat. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott. A helyjegyeket a kultúrpalota jegypénztáránál lehet átvenni.

Médiakonferencia – Multikulturalitás és médiaplatformok

Egy ernyő alatt címmel Régiók a képernyőn – a regionális televíziózás perspektívái témában szakmai találkozóra kerül sor, amelyen meghívott televíziós újságírók foglalják össze tapasztalataikat a mozgóképes újságírásról, a jelenkor és a jövő kihívásairól.

Ajándékot nyerhetnek a tévénézők

A Marosvásárhelyi TVR kisebbségi műsorainak szerkesztői különkiadással készülnek a tízéves születésnapra, a műsort a televíziónézők is alakíthatják. A május 7-i, hétfői Pont Ma című műsorba telefonon jelentkezhetnek élő adásba a nézők, hogy megosszák véleményüket a műsorokról, illetve felvethetnek közérdekű témákat is. Azok között, akik telefonon keresztül bekapcsolódnak a műsorba, egy tévékészüléket sorsol ki az intézmény. Az élő adásba a 0265.311.054-es telefonszámon lehet bekapcsolódni, 16 órától.

A rendezvénysorozat főtámogatói a Maros Megyei Tanács és a Helyi Közszállítási Vállalat.

A Marosvásárhelyi TVR szeretettel vár minden érdeklődőt a programjaira, szakmabelieket, tévénézőket egyaránt! Ünnepeljünk együtt!