114. évfordulóját ünnepli a Segesvári Történelmi Múzeum


A Vártoronyban működő Segesvári Történelmi Múzeum létezésének 114. évét ünnepelte kedden, június 25-én. A kulturális intézményt 1899-ben, ezen a napon nyitotta egy szenvedélyes gyűjtő, dr. Josef Bacon orvos, az „Alt Schsässburg” – Régi Segesvár megnevezés alatt.

A múzeum igazgatója szerint, a Segesvári Várat már Bonifác pápa idejében is emlegették, egy 1298-ban kiadott okiratban. Egyes krónikák pedig arról beszélnek, hogy a vár területe 1191-től lakott, és 700 évvel később itt került megnyitásra az első múzeum a környéken, amelynek létezése máig is fennmaradt.

„A Vártorony Segesvár igazi szimbóluma. 64 méter magas, 6 szintes, 110 lépcsőfokkal. A tetőzete 1677-ből származik, barokk stílusban létrehozva, négy kis tornyocskával a sarkokban. Az 1676. április 30-i tűzvészt követően építették újra, amely a vár egy részét megrongálta.” – magyarázta Nicolae Teşculă, a Segesvári Történelmi Múzeum vezetője.

Hozzátette, 1556-ig a toronyban volt a város polgármesteri hivatalának székhelye, ezt követően többféle rendeltetése is volt. Végül, a 19. század végén, a segesvári múzeum székhelyének nevezték ki, és mai napig akként szolgál.

Forrás: muresnews.ro