165 millió eurót költöttek a húsvéti lakomára

husAz Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint, egy hazai háztartás 2012. évi összkiadásának 42 százaléka fogyott élelemre.

A becslések szerint, átlagosan 1000 eurót költenek évente a román családok élelemre, ami azt jelenti, havonta közel 83 euró megy fogyó cikkekre – kétszer kevesebb, mint amennyit egy német vagy egy osztrák költ hasonló célokra, számol be a Ziarul Financiar. Azonban a német és osztrák szomszédaink havi jövedelme körülbelül ötször nagyobb a miénknél, tették hozzá.

Ami a húsvéti költekezést illeti, a Gândul  újságírói 730 millió lejre – közel 165 millió euróra saccolják az összeget, amelyet a román családok idén, az ortodox ünnep alkalmával, a hipermarketek és üzletek pénztárainál, valamint a piacok standjainál hagytak. Ennek fejében, 8 tonna kaláccsal, 50 millió tojással és több tíz millió kilogramm bárányhússal tértek haza.

Az Országos Statisztikai Hivatal adataiból az is kiderült, Romániában, 2012 végén, az egy háztartásra eső havi átlagjövedelem megközelítette a 2566 lejt – 575 eurót. Az egy főre jutó átlagbér pedig 894 lejre – nagyjából 200 euróra volt tehető.

Forrás: muresnews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top