2 év és 8 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték Horváth Annát; az ítélet nem jogerős


Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét, az RMDSZ ügyvezető alelnökét. A döntés nem jogerős.

A táblabíróság tájékoztatása szerint Horváth Annát befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt ítélte 2 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre.

Ugyanakkor az ügy másik vádlottját, Fodor Zsolt üzletembert megvesztegetés miatt 1 év és 6 hónapra ítélték.

Horváth Anna ellen befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016. december 20-án. A vádhatóság szerint Horváth Anna alpolgármesterként 2016 februárja és májusa között befolyását felhasználva közbenjárt a kolozsvári önkormányzat alkalmazottjainál annak érdekében, hogy sürgessék meg az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt egyik ingatlanprojektjével kapcsolatos engedélyek és jóváhagyások kibocsátását.

A DNA szerint Horváth Anna szolgálataiért cserébe két fesztiválra szóló, 60 bérletet kért, összesen 20.000 lej értékben. A belépőket az önkormányzati választás kampányában tevékenykedő önkéntesek között osztotta szét az alpolgármester – állítja a DNA. Az ügyészek szerint a vádlottak a Fodor Zsolt által vezetett egyik cég, illetve egy Horváth Anna által megjelölt vállalat közötti támogatási szerződéssel próbálták a törvényesség látszatát kelteni.

Horváth Anna 2017 márciusában jelentette be, hogy lemond alpolgármesteri tisztségéről.

Forrás: AGERPRES