200 nyugdíjas kapott jogalanul ártámogatott recepteket

Az Egészségügyi Biztosítóház által végzett ellenőrzésekből kiderült, számos rendellenesség lépett fel az ártámogatott receptek kibocsátása terén.

Ennek értelmében, közel 200 nyugdíjas részesült 90%-os támogatást biztosító receptben, holott törvényesen nem lett volna joga hozzá.

A támogatott receptek átvételekor a nyugdíjasoknak egy saját felelősséget vállaló nyilatkozatot kellett kitölteniük, amelyben azt vallották, a havi nyugdíjuk nem haladja meg a 700 lejt, és ezen a jövedelmen kívül nem rendelkeznek egyéb pénzforrásokkal. Ezen nyilatkozat alapján kaphatták csak kézbe a családorvostól a 90%-os támogatást biztosító receptet.

Az ellenőrzések során azonban fény derült arra, hogy közel 200 nyugdíjasnak más jövedelme is van a 700 lejig terjedő nyugdíján kívül – tehát nem részesülhetett volna törvényesen a támogatásban.

A Megyei Egészségügyi Biztosítóház arra kérte a családorvosokat, hogy adják át az intézménynek a nyugdíjasok által kitöltött és aláírt nyilatkozatokat, ezzel mentve fel magukat a jogtalan támogatás visszafizetése alól.

Share this post

PinIt
scroll to top