30.000 ember tüntetett Marosvásárhelyen


Autonómia tüntetés

Marosvásárhelyen el-eleredő esőben kezdődött meg vasárnap délután a székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetés. A szervezők 30 ezerre becsülték a megjelentek számát.

Cikk: Európai autonómiák képviselői üdvözölték a székelyeket Marosvásárhelyen

A Marosvásárhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben.

A demonstráció nyitányaként elszavalt Szózat után a tömeg hosszasan skandálta az “autonómiát!” jelszót, és “Katalónia” skandálással köszöntötte Mark Gafarott Monjót, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselőjét, aki a katalánok szolidaritásáról biztosította a tömeget.

Cikk: Izsák: Székelyföldért megmozgatjuk a világot

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: a vasárnapi autonómiatüntetésnek azt kell üzennie Románia kormánya számára, hogy Székelyföldért képesek megmozdítani az egész világot.

“Székelyföld határairól csak az érintett helyi közösségek dönthetnek helyi népszavazáson” – jelentette ki az SZNT elnöke, aki szerint csaknem 30.000 ember tüntetett a Székely Vértanúknál.

Tőkés László úgy vélte, a marosvásárhelyi demonstráció “a sereggyűjtés napja” kell, hogy legyen. Hozzátette, az autonómia olyan a székelység számára mint a növények számára a víz vagy a napfény.

“Minden pártérdeket felül kell múlnia a nemzeti érdeknek” – jelentette ki a volt püspök.

Cikk: Tőkés Lászlóval együtt énekelte a tömeg: éljen a magyar szabadság!

A tüntetés végén petíciót adtak át a román kormánynak.

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Fotó: Marosvásárhelyi Infó, MTI

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


19 thoughts on “30.000 ember tüntetett Marosvásárhelyen

 1. Hajnal

  Akkor jöttem el, amikor Tőkés elkezdett mocskolódni és a tömeg Markóra azt kiáltotta, hogy szarházi. Sajnálom, hogy nem lehetett anélkül megszervezni ezt a tüntetést, hogy ne mocskolódnánk.

  Válasz
 2. Táblás

  Szidták Markót? Sebaj! Dicsérgetni nagy álszentség lenne. Az igazság akkor tölti be a misszióját, ha kimondják. És a legjobb, ha mindig kimondják.

  Válasz
  • Józsa János

   képzeld, esernyő is van a világon
   meg sajnos nemzetáruló is, akinek már bőr se nincsen a pofáján

   Válasz
 3. Istvan

  egy ilyen rendezvenyt nem szabad elpolitizalni.
  azert voltunk ilyen kevesen is.
  ez vagy rolunk szol vagy csak egyesekrol !!!!

  Válasz
 4. szekely

  pff…nem tudom, hogy amikor itt nyugalom van, miert kell ide jonni es tuntetni???? Lejovunk Marosvasarhelyre?? minek? tuntessen mindenki otthon! Jovunk ide es verjuk fel a nyugalmat. Nem kerte egy marsosvasarhelyi sem , hogy idejojjenek!!!! 30ezer??? arra szamitottak, esetleg! de alig voltak 5000-en…:)) , mert a marosvasarhelyiek ki sem leptek a hazbol bohockodni!

  Válasz
  • aki ott volt

   itt aki bohoc, az csakis te lehetsz!!! most keresed a kakan a csomot, de te teszel, v tettel vlmit az autonomiaert?! vered a nyalad, de mikor majd osszejon, akkor tuti kussolni fogsz es orulni, vagy az elso sorban fogsz kerkedni vele, h “En is ott voltam”

   Válasz
  • Józsa János

   Álszékely, ne hazudj udémérés provokátor! amikor a főtérre értünk, akkor beszéltem telefonon a hátulsók még ott voltak a szobornál a Postaréten, kb km tele emberrel, méterenként legyen 30, akkor is 60 ezer, te sunyi magyarellenes markoló!

   Válasz
 5. A.László

  Demokrácia.
  Az alapminta a legtöbb európai ország számára ma is Franciaország. Úgy tekintenek rá, mint a modern szabadság szülőanyjára. Ő is annak tekinti magát.
  Nem furfrancia nemzeti ünnep tulajdonképpen azok előtt a terroristák előtt tiszteleg, akik a ,,szabadság, egyenlőség, testvériség” jelszavával a világon először vezették be a kommunista típusú rémuralmat a Nagy Francia Forradalom idején? Korunkban ez az ország a legnagyobb kerékkötője (a többit sem kell lebecsülni) a kisebbségek jogai nemzetközi elismerésének Európában. Álláspontja természetesen belső gyakorlatából származik. Merevsége némileg enyhült az utóbbi időben, de neki valójában – hivatalosan nincsenek is kisebbségei.
  A bretonok, a baszkok, az okszitánok, a katalánok, az elzászi németek, a korzikaiak tulajdonképpen mindnyájan franciák, csak éppen különböző – mindinkább visszaszoruló – ,,tájnyelveket” beszélnek. Erről a visszaszorulásról természetesen az államhatalom mindig gondoskodott. Még a hatvanas években is látványosan megalázták például azt a breton gyermeket, amelyik ,,tájnyelvén” merészelt megszólalni az iskolában. (Vagyis több mint negyven évvel a ,,magyar nacionalizmust” megleckéztető Trianon után!) Brest városában sikerült létrehozni egy breton magániskolát, amelynek számára 2002 nyarán a francia parlament állami támogatást szavazott meg. Ősszel a kormány ezt ,,alkotmányellenessége” miatt eltörölte. Ugyanis a ’92-ben módosított alkotmánynak az a kitétele, hogy ,,A Köztársaság nyelve a francia”, kizárja az állam területén bármely más nyelven történő oktatás állami segélyezését. És mi még Európa után kiáltunk, amikor Románia nem teszi lehetővé Erdélyben állami magyar egyetem létrehozását.
  Franciaország erőltetett, gőgös öntetszelgése, hiú hatalomvágya, asszimilációs, népeit elnyomó nemzeti ideológiája egész földrészünkre kisugárzik.
  Franciaország Európa rossz szelleme.
  Ennek az államnak kulturális asszimilációja gyarmatbirodalmának maradékában is tovább működik. A tahiti gyermekek például már nemigen értik franciául nem tudó nagyszüleik polinéz nyelvét, ezért gyakorlatilag képtelenek kommunikálni velük.

  Korzika Franciaország európai területeinek legújabb szerzeménye: a Génuától nem sokkal azelőtt függetlenített szigetet 1768-ban foglalták el. Ma Franciaország európai gyarmata.
  A propaganda megfordítja a valós viszonyokat: nem a franciák a nacionalisták, akik az erősebb jogán megszállták a szigetet, a gazdagabb jogán felvásárolták területeit, és a lakosokra erőltetik nyelvüket, hanem az a korzikai, aki nem fogadja el kultúrája visszaszorítását, szülőföldje bitorlását, és elege van a francia köztársaságból. Nem a francia állam a nacionalista, amelyik egy fityinget sem hajlandó költeni a gyermekek anyanyelvi oktatására, hanem az a breton, aki ragaszkodik hozzá, hogy gyermeke a saját nyelvén tanuljon. Milyen nagyon ismerős ez. Hiszen bennünket, magyarokat is hasonló okból minősítenek ugyanígy. Az áldozat a nacionalista, ha tiltakozni mer.

  Válasz
  • Józsa János

   n, így igaz! Franciaország:
   egyetlen országban sincs annyi különböző etnikum, nem beszélve a bevándorló közösségekről, ezen belül pedig az EU belüli legnagyobb muzulmán közösségről, mely 5 millió muzulmánt jelent, a Nyugat Európában élő 15 millióból. A nemzeti kisebbség fogalma mégis ismeretlen, mert hivatalosan egyáltalán nem léteznek kisebbségek(!), mindenki „kötelezően” francia. Az EU 27 tagországa közül Franciaország az egyetlen, amely semmilyen kisebbség létezését sem ismer el, s mégis ők kritizálják Magyarországot, náluk még Alkotmány Bíróság se nincsen, s mégis ők pofáznak, hogy az AB így meg úgy! 1545-ben elrendelik a provence-i protestáns valdensek kiirtását. 2700 embert ölnek meg, 700 nőt pl. úgy, hogy rájuk gyújtanak egy templomot, a vérengzés 600 túlélőjét pedig kényszermunkára ítélik.
   Noha Franciaország 1789-i 25 milliós lakosságából csupán 3 millióan használták a tulajdonképpeni franciát, ez lett az ország kizárólagos nyelve. És mindenkit kinyírtak, aki ezt nem fogadta el, városokat tettek a földdel egyenlővé, asszonyokat, gyermekeket tapostattak halálra lovakkal, vagy vízbe öltek őket, szórakozásból. Az ok: nem akarnak franciák lenni, fel mertek lázadni a híres jakobinusok ellen, (Szent Bertalan éjszakája, Csak 1793 nyarától ’94 nyaráig csak Párizsban 2500 embert végeznek ki guillotine-nal, ez ugye átlagosan napi 6-7 kivégzés. A terror talán leghírhedtebb epizódja Nantes-ban esett meg. Nantes különösen szorgos forradalmi város volt, nyilván ezért is teltek meg 1793 novemberére teljesen a börtönei. A rabok ellátása természetesen nagyon drága mulatság volt, ráadásul a túlzsúfolt börtönben tífuszjárvány tört ki. Jean-Baptiste Carriernek támadt az a kézenfekvő ötlete, hogy a legegyszerűbb megölni az összes rabot. Vagy legalább jónéhányat. November 16-án éjszaka fognak kb. 90 papot, összekötött kézzel felhajtják őket egy bárkára, és a Loire közepén elsüllyesztik a hajót. ’93 novembere és ’94 februárja között összesen hat ilyen “vízbefullasztást” rendeznek. Egy alkalommal ún. republikánus esküvőket is tartanak, ami azt jelenti, hogy egy férfit és egy nőt, lehetőleg egy papot és egy apácát levetkőztetnek, valami obszcén pózban összekötöznek, és így lökik őket a jéghideg folyóba.stb.

   Válasz
 6. A.László

  Lemaradt- a felső idézet a jelenleg Svédországban élő Tóth Károly Antal tollából származik

  Válasz
 7. Józsa János

  Hiába védi bárki Mrkó(ló)t, már lejáratta magát a magyar nép előtt. Ő az aki 3 évig sikeresen hazudott, a magyar nép ellen munkálkodott, de a végén csak ki bujt a szeg a zsákból, és lelepleződött! Oda fog kerülni ahova való, a történelem szemétládájába, ott majd lehet a levitézlett román kormányok legmegfizetettebb tagja!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.