50 éves a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Az interkulturalitás jegyében ünnepli 50-ik évfordulóját Marosvásárhelyen a román nyelvű színjátszás. A román és magyar nyelvű rendezvények sorozata november 7-én szerdán kezdődik és számos kiállítás, előadás, konferencia, bemutató szerepel a programban.

Az öt napig tartó „születésnapi mulatság” kiemelkedő eseménye a Romulus Guga: Amurgul Burghez (Polgári Alkony) című darabjának premierje. Továbbá az elmúlt évek legsikeresebb műveit is színpadra viszik, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

Gáspárik Attila, vezérigazgató és Alina Nelega, aligazgató, a román társulat művészeti vezetője ismertette a programot, amely ma, november 7-én, 11 órakor kezdődött. Az ünnepélyes megnyitót követően Bartha József kiállítására került sor, illetve 14 órától Marinela Popescu tárlatát nyitották meg. Spiró György: Prah című, román nyelvre lefordított darabját 16 órától tekinthették meg a Kisteremben.

A szerdától vasárnapig tartó események sorában az írországi színház előadása igazi csemegének számít – ígérik a szervezők. A darab egy katolikus árvaházban nevelekedett fiú személyiségében történő törésről szól.

Gáspárik Attila a maszol.ro-nak elmondta, az évfordulós rendezvénysorozatot az interkulturalitás jegyében szervezik, arra fektetve a hangsúlyt, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az egyetlen, amely kétnyelvű. Ennek értelmében, valamennyi előadást felirattal látták el, a román produkciókat magyar nyelvű, míg a magyarokat román nyelvű szöveggel. A szervezők ezzel is hangsúlyozni szeretnék, hogy a többkultúrájú városban nézőnek és színháznak egyaránt előnyére válik az egymásrafigyelés.

Forrás: maszol.ro

Share this post

PinIt
scroll to top