60 súlyosan fogyatékos gyermek marad szociális szolgáltatások nélkül, miután a megyei önkormányzat nem finanszírozza az ellátásukat

A marosvásárhelyi Alpha Transilvană Alapítvány 11 éve működő ambuláns programja megszűnt, ugyanis a hatóságok nem finanszírozzák és nem támogatják a 60 súlyosan sérült gyermek nappali foglalkoztatását.

„Az eddigi összes erőfeszítés ellenére és az általunk kért, illetve a hatóságok által ígért megoldások teljes hiánya miatt úgy döntöttünk, hogy meg kell szüntetnünk ezt a szolgáltatást. Ezt így nem lehet tovább. Egy speciális ambuláns programról van szó az Alpha Transilvană Alapítványnál, ahová súlyosan fogyatékos gyerekek járnak fejlesztésre, ez április 24-étől kezdődően megszűnt. A szolgáltatás 11 évig működött” – jelentette be Adrian Călugăr, az alapítvány igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy a Maros megyei szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek 65 százaléka a megszűnés szélén áll a támogatások hiánya és a hatóságok lassúsága miatt.

A helyzetet a megváltozott közbeszerzési törvény idézte elő, amely tavaly májusban lépett érvénybe és azt írja elő, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára is közbeszerzést kell kiírni az eddigi partnerségi megállapodások helyett.

„Kritikus a helyzet. Elismerjük, hogy nagyon nagy gondban van a civil szervezetek által nyújtott szociális szolgáltatások finanszírozása. Elismerjük ezt a tényt. Nem került sor bizonyos eljárásokra, mert bizonyos nehézségek voltak a törvény bevezetését illetően. Persze a közbeszerzési törvény tavaly májusban jelent meg. Konkrétan nem tudom megmondani mi fog történni. Azt hiszem ez a hatóságok döntése volt. A megyei tanács a felelős és az igazgatóság, akiknek ez lett volna a feladatuk. Elismerjük, hogy ez nem történt meg, de reméljük mihamarabb orvosoljuk a helyzetet” – nyilatkozta a Maros Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság (DGASPC) szóvivője, Doru Constantin.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top