A családorvosok ellenzik az egészségügyi kártya bevezetését

orvosnalA Maros megyei családorvosok nem szeretnének egészségügyi kártyával dolgozni.

Kovács Beatrix, a Maros Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke ugyanis úgy véli, ezen megoldásnak semmi haszna nincs a páciensre és az orvosokra nézve. Sőt, sokkal több munkát igényel, és csődületet is eredményez, mert a betegeknek típusnyomtatványokat kell kitölteniük, a családorvosoknak pedig fel kell cimkézniük a kártyákat a páciensek személyes adataival.

A kártyákat az Egészségügyi Biztosítóház osztaná majd ki a családorvosoknak.

Kovács Beatrix úgy nyilatkozott, mivel a családorvosok nem IT-szakemberek, nem vállalják azt, hogy személyre szabják a kártyákat. A páciens először is beleegyezését kell, hogy adja, majd különböző táblázatokat kell kitölteni, aztán következik a szervdonációba való beleegyezés kérdése, amely bonyolultabb eljárás, és végül egy PIN-kódot is meg kell jegyeznie a betegnek – vázolta fel dióhéjban a folyamatot az egyesület alelnöke.

Kovács Beatrix hozzátette, nincs meggyőződve arról, hogy a betegei tisztában vannak-e azzal, mi is az a PIN-kód. Nem beszélve arról, hogy ők dolgoznak már kártyákkal – orvosságok kibocsátására, amelyeket a páciensek elveszítenek, így nem tudja miként fogják éppen ezt a kártyát megőrizni. Továbbá, a kártya birtoklása nem egyenlő azzal, hogy a páciens egészségügyileg biztosított, tehát mindemellett külön ellenőrizni kell ezután is azt, hogy kinek van egészségügyi biztosítása, illetve kinek nincs – részletezte az alelnök.

Végkövetkeztetésként elmondta, a családorvosoknak egyáltalán nem jelent előnyt ez a megoldás, holott a biztosítóház pozitív előrelépésnek tekinti a módszert az egészségügy terén.

A Maros Megyei Egészségügyi Biztosítóház szerint, a megyében legalább 450 ezer ilyen kártyát kellene szétosztani. Ezek 2013. január 1-től érvényesek. De azt még nem tudni, pontosan mikor is kézbesítik őket a pácienseknek.

Share this post

PinIt
scroll to top