A lakosság 95%-a hisz Istenben, de csak 21%-a jár hetente templomba


Románia lakosságának 95 százaléka hisz Istenben, 21%-a hetente jár templomba, és 27%-a úgy véli, hogy szükség van a család újbóli alkotmányos meghatározását célzó referendumra – derül ki a Friedrich Ebert Alapítvány romániai fiókja által készített infografikából.

A lakosság 95%-a hisz Istenben, de csak 21%-a jár hetente templomba

A Társadalmi Figyelő keretében készített infografika szerint Románia lakosságának 95 százaléka hisz Istenben, 44 százaléka naponta imádkozik, 33 százaléka pedig vallását rendszeresen gyakorló emberként határozza meg önmagát.

Az infografika által összesített felmérések adatai szerint a lakosság 79%-a egyetért azzal a kijelentéssel, hogy ‘hinned kell Istenben ahhoz, hogy erkölcsös légy és konkrét értékekben higyj’. A román állampolgárok 67%-a ért egyet azzal az állítással, hogy ‘a társadalomnak el kell bátortalanítania a homoszexualitást’.

21% állítja magáról, hogy hetente jár templomba. 27% véli azt, hogy szükség van annak a népszavazásnak a megszervezésére, amelyen eldőlhet, hogy új meghatározást kap az alkotmányban a család meghatározása, oly módon, hogy a család csak két ellenkező nemű személy házasságán alapulhat.

A lakosság 46 százaléka vélekedik úgy, hogy az államnak kéne támogatnia a vallásos értékek terjesztését.

A monitorsocial.ro oldalon megtalálható infografika szerint egy felsőbbrendű, isteni hatalomban vetett hit a lakosság széles körében elterjedt, ugyanakkor a magukat istenhívőnek tartó emberek zöme nem ülteti át hitét konkrét társadalmi vagy politikai cselekedetekbe.

Az infografikához a Pew Research Center “Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe” című tanulmányát, a CURS és a Cult Research elmúlt nyolc hónapban végzett felméréseit, valamint a 2011-es népszámlálási adatokat használták fel.

Forrás: AGERPRES