“Állítsátok le a homoszexuális propagandát” – Tiltakozók szakították félbe a Közlegények című meleg film vetítését


Tiltakozók szakították meg néhány percre csütörtök este a Román Paraszt Múzeumában a Közlegények. Ferentari-i mese című film vetítését. A zajongókat a rendőrség távolította el a teremből.

Amint a vetítés megkezdődött, mintegy tíz személy zajt csapot és fényekkel világította meg a képernyőt. A vetítést leállították, a hangoskodókat a rendőrség kivezette a teremből.

Egy órával a film kezdete előtt, mintegy 30 népviseletbe öltözött személy, zászlókkal és ikonokkal a kezükben, a múzeum bejáratánál tiltakoztak az ‘erkölcstelen’ film vetítése ellen. “Állítsátok le a homoszexuális propagandát a Román Paraszt Múzeumában” – írta egy banneren.

Dan Ciprian Grăjdeanu, egy ortodox szervezet tagja úgy nyilatkozott, hogy a múzeum ‘egy olyan hely, ahol értékeket őriznek’, ezért arra kérik az intézmény vezetőségét, hogy ne engedélyezze ‘erkölcstelen’ filmek vetítését.

Ada Solomon, a film producere szerint a tiltakozók ‘nem tudják, miről van szó’.

“Számomra hihetetlen, hogy egy előadást, (…) a szólásszabadságot a rendőrségnek kell megóvnia” – nyilatkozta a producer.

A Román Paraszt Múzeuma közleményében jelezte: az intézménynek ‘nincs hatáskörében cenzúrázni’ a bemutatott alkotásokat.

A Román Paraszt Múzeumában vasárnap a Percenként 120 szívverés című film vetítését ugyancsak félbe kellett szakítani, mert többen tiltakoztak a film témája miatt.

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elítélte a Román Paraszt Múzeumában történteket.

“Nyilvánosan elítélem a Román Paraszt Múzeumában történteket. Lehet saját véleményünk, nem kell egyetértenünk más nézőpontjával, bírálhatunk egy filmet, de ezeket úgy kell kifejezni, hogy tiszteletben tartsuk mások véleménynyilvánítási szabadságát” – nyilatkozta Asztalos Csaba.

Forrás: AGERPRES