Április 20-án ezért fogod hallani a szirénák hangját Marosvásárhelyen


Hétfőtől péntekig országos szintű katasztrófariasztási gyakorlatot tart az országos katasztrófavédelem. A polgári védelmi gyakorlat során a vészhelyzet esetén használatos szirénák, hangszórók és figyelmeztető berendezések üzemképességét mérik fel a hatóságok.

Fotó: botoseanul.ro

A PROCIV 2017 elnevezésű akció keretében tartott riasztási gyakorlatok kedden kezdődnek. Délelőtt 10 és délután 3 óra között az országban megszólal a katasztrófariadó, amely öt, egyenként 16 másodperces szirénahangból áll. A lakosságot figyelmeztető hangszórókat is kipróbálják a hatóságok.

A rendszer tesztelése alatt a lakosságnak sem a hangüzenetek, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy ne pánikoljanak, maradjanak nyugodtan helyükön. A hangüzeneteket a Gyakorlat szóval különböztetik meg a valós riasztásoktól. A gyakorlat célja a hatóság mozgósítására, illetve a lakosság figyelmeztetésére irányuló riasztóberendezések tesztelése.

Az értesítés, a figyelmeztetés, az elő-figyelmeztetés és a riasztás célja a polgárok és az anyagi javak biztonságba helyezése és a katasztrófák hatásának minimalizálása. Leggyakrabban áradások esetén figyelmeztetik a lakosságot a szirénák segítségével. A hangüzeneteket és szirénákat technológiai balesetek során, gátak átszakadásakor használják általában, de fegyveres támadások esetében is alkalmazandó a rendszer.

Április 20-án ezért fogod hallani a szirénák hangját Marosvásárhelyen

Országszerte 7.700 katasztrófariasztáshoz használható polgári védelmi eszköz van, amelyeket központilag vagy helyi szinten hoznak működésbe.

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője elmagyarázta, hogy a gyakorlat egyik célja a polgárok hozzászoktatása a riasztás során használt hangokhoz.

“Ez egy olyan gyakorlat, amely során leteszteljük a szirénákat, hozzászoktatjuk a lakosságot és megpróbáljuk felkészíteni őket, hogy mit jelent, ha egyfajta hangot ad ki a riasztó, és mit jelent, ha más hangot ad ki. Hasonló gyakorlatokat más országokban is végeztek. Nemrégiben Németországban is tesztelték a rendszert” – magyarázta Raed Arafat csütörtökön, majd hozzátette, hogy nagyon rég nem volt egy ilyen jellegű gyakorlat az országban, és ezáltal megfigyelhetik, hogy mennyire hallatszik a szirénák hangja. Forrás:

AGERPRES

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!