Az internet-felhasználók több mint fele nem őrzi biztonságos helyen felhasználói jelszavait


Az internet-felhasználók több mint fele nem őrzi biztonságos helyen felhasználói jelszavait, egynegyedük pedig leírja őket egy jegyzettömbbe – derült ki a Kaspersky Lab csütörtökön közzétett tanulmányából.

A megkérdezettek 51%-a elismeri, hogy nem biztos helyen őrzi a felhasználói jelszavakat, 23 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy leírja egy jegyzettömbbe, ami veszélyezteti adataik biztonságát.

Ugyanakkor a felhasználók 10 százaléka minden felületen azonos jelszót használ, abból a meggondolásból, hogy akkor nem áll fenn a veszélye annak, hogy valamelyiket elfelejti. A Kaspersky Lab szakemberei szerint ez nem szerencsés megoldás, mert ebben az esetben, ha egy kibernetikai bűnöző megszerzi a jelszót, mindenhová szabad hozzáférése lesz.

A válaszadók 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy évben feltörték internetes fiókját, vagy érezte ennek veszélyét.

A leggyakrabban az e-mail fiókokat törik fel (41%), ezt a szociális média (37%) és a bankszámlák (18%) követik – derül ki a tanulmányból.

Forrás: AGERPRES