Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma

Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma – nyilatkozta csütörtökön Mircea Diculescu, a Fundeni Klinikai Intézet gasztroenterológiai és hepatológiai központjának vezetője.

Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma

“Jelenleg egy szűrőprogramon dolgozunk, amellyel kiszűrhetnénk azokat az eseteket, amelyek vastagbélrák kialakuláshoz vezethetnek. Szükség volna a lakosság tájékoztatására, hogy rendszeresen járjanak el vastagbéltükrözésre. Kolonoszkópiát ma már az ország csaknem összes nagyobb városában lehet csinálni. (…) Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma” – nyilatkozta Mircea Diculescu, a 37. országos gasztroenterológiai, hepatológiai és endoszkópiai kongresszuson.

A szakember véleménye szerint a vastagbélrák kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő táplálkozás, ám nem javallja a különböző korlátozó kúrákat sem.

“Én nem vagyok a mindenféle korlátozó kúrák híve. Azt gondolom, hogy isten mindenevőnek teremtette az embert, azaz, hogy mindenből egyék. A korlátozó kúrák táplálék és vitaminhányt okozhatnak. Én kiegyensúlyozott étrendet javasolok. Kerüljük a gyorséttermeket, együnk naponta legalább egyszer meleg ételt és ne ugorjuk át a reggelit. Amikor hazaérünk, egész napra eszünk – ez a lehető legrosszabb szokás. Lehetőleg egészségesen táplálkozzunk” – mondta az orvos, aki hozzátette: a ‘kalóriákat ellenőrizni kell’.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top