A bíróság feloldotta Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester hatósági felügyeletét


A kolozsvári táblabíróság csütörtökön befejezte a tanúk kihallgatását a Horváth Anna volt alpolgármester elleni perben, és feloldotta a politikus elleni hatósági felügyeletet – közölte a tárgyalásról szóló tudósításában a Maszol.ro erdélyi magyar hírportál.

Fotó: Horváth Anna/Facebook

A portál szerint a végzés nem jogerős, és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) jelezte is, hogy fellebbez ellene. Horváth Anna pere a tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön. A DNA elsősorban olyan vállalkozók meghallgatását kérte, akik támogatták a volt alpolgármester választási kampányát, és segítséget is kértek tőle az üzleti tevékenységükhöz kapcsolódó kérdésekben.

A vád tanúinak szinte mindegyike arról beszélt, hogy nagyra értékelte az alpolgármester tevékenységét, ezért segítette pénzadományokkal a választások előtt a szövetséget és jelöltjét. A védelem tanúi arról beszéltek, hogy Horváth Anna nemcsak a vállalkozóknak nyújtott segítséget ügyes-bajos dolgaik intézésében, hanem bárkinek, aki hozzá fordult.

Horváth Anna ügyvédje arra hivatkozva kérte a hatósági felügyelet feloldását, hogy a tanúk kihallgatása után már semmi nem indokolja a kényszerintézkedést. A politikus azt is felhozta, hogy az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnökeként rendszeresen kell utaznia külföldre. A bírónő végül elrendelte a hatósági felügyelet feloldását.

A DNA befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolja a volt alpolgármestert. A bíróságra tavaly, karácsony előtt benyújtott vádirat szerint Horváth Anna hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Horváth Anna márciusban mondott le alpolgármesteri tisztségéről, mert a hatósági felügyelet miatt 2016. október eleje óta nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit.