Borboly Csaba: “Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún”


Hargita megye és Csíkszereda elöljárója szerint nincs okuk aggodalomra a szombaton tartandó csíksomlyói búcsúra induló zarándokoknak. Borboly Csaba és Ráduly Róbert kedden közös videoüzenetben igyekezett meggyőzni a zarándokokat: nem áll fenn annak a veszélye, hogy kanyaróval fertőződjenek meg a zarándoklat idején.

Borboly Csaba: "Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún"

Az egyik közösségi portálon közzétett videoüzenetben az elöljárók rémhírkeltéssel vádolták a sajtót, és kijelentették, Székelyföld minden szempontból biztonságos.

Üzenetükben arra reagáltak, hogy Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa előbb az Agerpres román hírügynökségnek, majd az MTI-nek adott nyilatkozatában a kanyaró elleni oltás szükségességére figyelmeztette a csíksomlyói zarándokokat. Elmondta: egy félnomád életmódban élő csíksomlyói közösségben az elmúlt időszakban 18 kanyarós megbetegedést észleltek, és megtörténhet, hogy a környezetükben olyanok élnek, akik már fertőznek, de még nem mutatják a betegség tüneteit. A szakember elmondta: a kétszeri beoltás biztos védelmet nyújt a kanyaró ellen, de azt javasolta, hogy beoltatlan csecsemőket ne hozzanak a zarándoklatra, és a fiatal felnőttek próbálják tisztázni, mielőtt útra kelnének, hogy megkapták-e a teljes védettséget jelentő második oltást is.

“Ne higgyenek az első negatív sajtóhírnek, egészséges környezetben, szép természetben élünk. A hisztéria, a rémhírkeltés csak rosszat hozott Székelyföldnek” – jelentette ki Borboly Csaba. Ráduly Róbert “balliberális és (az egykori Securitate politikai rendőrség tagjai által gerjesztett) szekus diverziónak” minősítette a csíksomlyói kanyaróveszélyről szóló híreket. A polgármester kijelentette, a román államnak volt az érdeke, hogy a magyar közösségi, vallási ünnepet megpróbálja ellehetetleníteni, és ezért kapott szárnyra a csíksomlyói kanyaróveszélyről szóló hír.

Nincs járványveszély Csíksomlyón.
Ma konzultáltam Tar Gyöngyivel a közegészségügyi igazgatóság vezetőjével, Urbán Erikkel a búcsú egyik főszervezőjével és Ráduly Róbert-Kálmán polgármesterrel is. Mind egyetértettünk abban, hogy fölösleges a hangulat keltés, hiszen mint azt a szakember elmondta nincs járvány veszély, a fertőzött személyeket kórházban kezelik a család tagjaik pedig megkapták az oltást. A szervezés nem igényel különleges járványtani intézkedést, minden az eddig megszokott nyugalomban, meghittségben és rendben zajlik idén is biztosított róla Urbán Erik atya is. Nagyobb az esélye egy lábtörésnek. Figyeljünk egymásra.

Közzétette: Borboly Csaba – 2017. május 30.

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata által kiadott közlemény Tar Gyöngyi tisztifőorvost is idézi, aki nyomatékosítja, hogy nincs ok a pánikra, hiszen a kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek. Azt is hozzátette, hogy a lakosság nagy része megkapta az oltást, és ez védettséget biztosít számára.

A közlemény Urbán Erik ferences szerzetest a zarándoklat főszervezőjét is idézte, aki szerint a rémhírek nem szabhatnak gátat a pünkösd megünneplésének, amely az összmagyarság egyik legnagyobb eseménye. A szerzetes azt javasolta a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún.