Bűnvádi eljárás a román korrupcióellenes ügyészség Elena Udrea ellen


Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség Elena Udrea volt miniszter ellen, akit pénzmosással és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsítanak.

Elena-Udrea

Udreát csütörtökön vitték be az ügyészségre, ahol tudomására hozták az ellene megfogalmazott vádakat. A politikus nem kívánta kommentálni ezeket, csak annyit mondott, hogy nem volt tudomása férje ügyeiről. Udrea ellen ugyanis azon ügyben vizsgálódnak, amelyben volt férjét, Dorin Cocost 9 millió euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítják iskolák felszerelését célzó számítástechnikai közbeszerzéssel kapcsolatban.

Az ügyészek tavaly októberben kezdték el a vizsgálatot a legnagyobb romániai korrupciós ügyként számon tartott esetben. A gyanú szerint Cocos mellett Gabriel Sandu volt távközlési miniszter és Gheorghe Stefan, Piatra-Neamt város polgármestere összesen 18 millió euró kenőpénzt kaptak.

A vádhatóság csütörtöki közleményében Udrearól azt írta, hogy tudomása volt férje ügyeiről, és ő is részesült a csúszópénzből, amelynek eredetét ismerte. A vádhatóság szerint Udrea 2009 és 2013 között több olyan ingatlan és egyéb vagyontárgy megvásárlását tüntette fel vagyonnyilatkozatában, amelyek értéke meghaladta politikusi és egyetemi oktatói tevékenységéből származó jövedelmét. Az ügyészek szerint ezt olyan kölcsönökből és osztalékokból tette meg, amelyeknek a legális eredetéért a politikus vállalta a felelősséget.

Az ügyészek azért gyanúsítják vagyonnyilatkozata meghamisításával, mert nem tüntette fel, hogy a SC Euro Hotels International cége kölcsönt kapott Dorin Cocostól. Az ügyészek szerint a politikus azért lett volna köteles ezt megtenni, mert tulajdonosként osztalékot kapott a szóban forgó cégtől. Az ügyészek szerint Udreának tudomása volt férjének arról a szándékáról is, hogy hamis nyugtát akart szerezni a kenőpénz tisztára mosása érdekében.

Udrea tavaly novemberben államelnök-jelöltje volt a Traian Basescu kezdeményezésére létrejött Népi Mozgalom Pártnak (PMP). Udrea közeli barátja a Basescu családnak. A tervek szerint tavasszal megpályázta volna a PMP elnöki tisztségét, de az év elején váratlanul bejelentette, hogy nem teszi meg. Udrea az Emil Boc vezette jobbközép kormánynak volt tagja 2009 és 2012 között.