Csak lesz terelőút a Somostetőn?

A somostetői erdőt kihúzhatják a védett területek listájáról, ugyanis a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal pert nyert a bíróságon a Környezetvédelmi Minisztériummal szemben.

Mint ismert, az érintett erdőn keresztül építették volna meg a Tudor lakónegyedet a Maros Megyei Kórházzal összekötő terelőutat, de a kezdeményezést a szaktárca jogi úton megtámadta.

A Maros Megyei Táblabíróság az önkormányzatnak ítélt igazat, ezáltal érvénytelenné téve a 2386/29.09.2011-es kormányrendeletet, amelynek 323. pontjában a somostetői erdőt védett területté nyilvánították.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgámestere gratulációját fejezte ki a Táblabíróság illetékeseinek, a meghozott döntésért. „Igazságos határozat, amely azt bizonyítja, állításaink igazak voltak, valamint a tény, hogy a kormányrendelet egyetlen célja a város fejlődésének a meggátolása, beigazolódott.” – nyilatkozta a városfő, miután értesült a döntésről.

Az önkormányzat több millió eurót vonzott be a Tudor lakónegyed és a Megyei Kórház közötti terelőút tervével, azonban a projektet a Környezetvédelmi Minisztérium nem támogatta, és jogi úton blokkolta. Így a helyi hatóságok más befektetésre kényszerültek, és szintén a városfejlesztési terv részeként, utcai térmegfigyelőrendszert létesítettek Marosvásárhelyen.

A Megyei Táblabíróság döntése nem végleges, ennek értelmében a Környezetvédelmi Minisztérium fellebbezhet az ítéletnek, a hivatalos közzététel időpontjától számított 15 napon belül.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top